Nieuwe radartoren in Oostende dit jaar operationeel

Redactie KW

De inrichting van de nieuwe radartoren op de Oostelijke havendam in Oostende is momenteel volop aan de gang.

De ruwbouw is al meer dan één jaar klaar. De afdeling Scheepvaartbegeleiding die zorgt voor de operationele afwerking hoopt dit jaar de toren in gebruik te nemen.

Je kunt er niet naast kijken de ca. 50 meter hoge nieuwe sierlijke, getorste radartoren op de oostelijke havendam in Oostende. De toren is de jongste realisatie van de begin jaren negentig door België en Nederland opgestarte Schelderadarketen om de erg drukke scheepvaart op de Noordzee en Westerschelde veiliger te kunnen begeleiden. In het totaal bestaat de keten nu uit 23 onbemande radarposten en 5 bemande verkeerscentrales.

“Nu is het project overgedragen van de afdeling Maritieme Toegang naar Scheepvaartbegeleiding en momenteel worden alle technische installaties in de toren aangebracht en komt straks ook de radarantenne op de 8 meter hoge stalen, rode mast bovenop de toren. De werken gaan door in de winter waardoor er soms een beperkte toegankelijkheid is geweest, hoewel de impact hiervan eerder beperkt is. Qua einddatum zullen we uitkomen waarop we gemikt hebben”, zegt Eva Descamps van de afdeling Scheepvaartbegeleiding.

De toren steekt 58 meter boven de laagwaterlijn uit en heeft zo een groter radarbereik dan de huidige toren aan de voet van het voormalige oosterstaketsel. Daardoor is het scheepvaartverkeer tussen Oostende en Frankrijk ook beter te monitoren.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier