Nieuwe lijn Oostende – Barcelona al succes nog voor eerste vlucht

Redactie KW

Jetairfly telt vandaag al een totale bezettingsgraad van meer dan een derde. “De boekingen zijn goed gestart”, zegt Hans Vanhaelemeesch.

De citytripbestemming van Oostende naar Barcelona lijkt 2,5 maanden voor de eerste vlucht een succes te worden. Touroperator Jetair maakte in oktober vorig jaar bekend dat het straks vanuit de internationale luchthaven Oostende-Brugge naar Barcelona vliegt. Met deze keuze breekt Jetairfly met de traditie om vanuit Oostende enkel strandvakantiebestemmingen aan te vliegen. Een beslissing die 2,5 maanden voor de eerste vlucht al een succes blijkt te zijn.

“Twee derden van de boekingen gebeurden door koppels”

“De boekingen op de lijn Oostende-Barcelona zijn zeer goed gestart en liggen in lijn met onze verwachtingen, en zelfs erboven”, zegt woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. “Op vandaag hebben we al een totale bezettingsgraad van meer dan een derde, wat uitstekend is voor een citytripbestemming. Citytrips worden normaal niet heel lang op voorhand geboekt, maar dichterbij de afreisdatum. Je mag een stedentrip veelal zien als een impulsboeking. Op vandaag ziet het ernaar uit dat – zoals verwacht – de combinatie vrijdagmorgen heen en zondagavond terug de meest geboekte is. Op elk van de voorgestelde reisdagen -zondag, woensdag, vrijdag- hebben we trouwens ideale vlieguren : ‘s morgens heenvliegen en ‘s avonds terugvliegen, zodat je maximaal van je dagen ter plaatse profiteert”, stelt Vanhaelemeesch.

Tien procent van de boekingen werden gemaakt voor één persoon, wat kan wijzen op zakenpassagiers. De grote meerderheid zijn koppels. “Twee derden van de boekingen gebeurden door koppels, die deze lijn effectief gebruiken om een citytrip naar Barcelona te boeken. In zowat 10 procent van de boekingen reizen er kinderen mee. De bestemming heeft dus ook bijval bij gezinnen”, aldus Vanhaelemeesch. Jetairfly stelt ook al boekingen in omgekeerde richting vast, van Spanjaarden die naar Oostende reizen. “Voorlopig is dit wel nog een minderheid. De nieuwe lijn is er nog niet zo bekend. Toerisme Vlaanderen en Westtoer starten er binnenkort hun campagnes. Door de korte boekingstermijn voor citytrips, valt die campagne op het goede moment”, aldus nog Vanhaelemeesch. Het initiatief om vanaf april een toeristische campagne te voeren in Spanje komt van de vzw Toeristische Ontsluiting West-Vlaanderen. Zeven partners zorgen voor de financiering: de provincie, Brugge, Oostende, Gent, Hotels Brugge, Horeca Middenkust, en Toerisme Vlaanderen.

“Voor deze bestemmingspromotie werkt de vzw met een budget van 180.000 euro, waarvan 75.000 euro provinciegeld. De campagne zal de individuele Spaanse reizigers inspireren om een citytrip te plannen naar Oostende, Brugge, of Gent”, zeggen gedeputeerden Guido Decorte en Branky De Block. Tot op vandaag bood Jetairfly dertien bestemmingen aan vanuit Oostende: Malaga, Alicante, Palma (Mallorca), Tenerife, Rhodos, Las Palmas, Heaklion, Kos, Antalya, Bodrum, Izmir, Enfidha, en Djerba. De eerste vlucht naar Barcelona is voorzien op 17 april.

(DJ / foto DJ)