Nieuwe fiets- en wandelroute ingehuldigd met RuMoeren festival

Redactie KW

Naar aanleiding van nieuwe recreatieve fietsverbindingen tussen de kust en het hinterland organiseerde de Provincie West-Vlaanderen het RuMoeren festival op 2, 3 en 4 mei.

“Het is de bedoeling dat de mensen de streek beter leren kennen over de landsgrenzen en ik heb de indruk dat onze opzet geslaagd is”, zegt gedeputeerde Guido Decorte.

Een brug en een tunnel

De betere recreatieve verbinding tussen kust en hinterland komt er door een brug over het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke, een tunnel onder de E40-E18 en een tweerichtingsfietspad gerealiseerd door de bouw van de Maerebrug. “Met dit project zijn we erin geslaagd om drie prachtige landschappen te verbinden: de duinen, de oude duinen en de Moeren”, zegt Guido Decorte. De inhuldiging van het project ging van start vanuit ‘t Groot Moerenhof in De Panne. “We hebben veel positieve reacties gekregen van zowel Vlamingen als Fransen. In dat opzicht is onze opzet al geslaagd”, meent Guido Decorte. Dit weekend was de aanzet tot meer fiets- en wandelplezier. “Volgende week zaterdag is er ook nog de inhuldiging van de 22 km lange Moerenruiterroute. En deze zomer lopen er nog drie activiteiten voort: de openluchttentoonstelling, de grensoverschrijdende fietstocht en de geocaching”, zegt Decorte.

Verbinding met Duinkerke

De provincie West-Vlaanderen coördineerde dit project. De andere hoofdpartners zijn de gemeente De Panne, de Vlaamse Landmaatschappij, Waterwegen, Zeekanaal NV en de Communauté Urbaine de Dunkerque. “Ik ben trots op de unieke samenwerking die we neergezet hebben. We hebben geleerd dat we samen in staat zijn veel te realiseren. Nu is er nog een belangrijk traject dat afgewerkt moet worden: het fietspad dat langs de oude spoorwegbedding vanuit Duinkerke zou lopen. Dit fietstraject vanuit Duinkerke tot aan de Maerestraat is uitgesteld tot 2016 wegens administratieve redenen. Het heeft niets te maken met de discussie om de oude spoorwegen zelf te heropenen”, zegt Decorte.

(SC)