Nieuwe evenementeninfrastructuur Brugge komt op locatie huidige Beurshal

Redactie KW

Het Brugs stadsbestuur wil de huidige Beurshal in 2017 afbreken en op dezelfde plek een multifunctionele congres,- expo- en evenementeninfrastructuur bouwen.

Daartoe zal een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven worden.

Begin 2014 had de stad nochtans beslist om de site Vaartdijkstraat grondig te onderzoeken als locatie voor een nieuwe congres-, expo- en evenementenhal. “We zijn hiervan afgestapt, er waren teveel praktische bezwaren. Een nieuwe evenementenhal in de Vaartdijkstraat vergde wellicht een aanpassing van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. Uit Vlaamse studies bleek dat er moeilijk een volwaardige aansluiting van de Vaartijkstraat met de Brugse ring R30 te realiseren was”, verduidelijkt de Brugse financiënschepen Boudewijn Laloo.

Mooier

In plaats van een heel grote expohal aan de rand opteert het stadsbestuur nu voor een vervanging van de bestaande beurshal door een multifunctionele zaal op maat van de Brugse binnenstad. “De huidige Beurshal heeft een oppervlakte van 4.700 m² op een site van 9.500 m². Voor ons nieuw project willen wij daar niet veel van afwijken. Het moet een gebouw worden van dezelfde grootte. Maar veel mooier natuurlijk ! We willen er ook – eventueel op een tweede verdieping – congresfaciliteiten realiseren. En misschien zelfs bewoning”, aldus Boudewijn Laloo.

Het stadsbestuur heeft al een timing voor dit project klaar : in 2016 wordt een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven, begin 2017 wordt de oude Beurshal afgebroken.

Kostprijs ?

Er wordt nog berekend hoeveel dat project Brugge precies zal kosten. “We hopen wel op een toelage van de Vlaamse overheid en onze city taks levert elk jaar 2,6 miljoen euro op. We hebben altijd gezegd dat die toeristische bijdrage van de hotelsector – 2 euro per toerist per overnachting – zal gebruikt worden voor een congresruimte”, besluit Boudewijn Laloo.

(SVK – Foto FP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier