Nieuwe eigenaars voor gerenoveerd restaurant Paname in De Haan

Thierry en Vanessa creëerden met de Paname een bijzondere trekpleister voor de gemeente. © AVNB
Redactie KW

Het bekende restaurant Paname stond vier zomers leeg, een lange tijd voor een pand op een prominente plek in de gemeente. Het lange wachten met een prachtige renovatie werd beloond. De nieuwe eigenaars, Thierry Van Rijswijck en Vanessa Joye gingen voor een concept waarbij het pand straalt in al zijn oude glorie.

Binnenkomen in de Paname werpt je meteen terug in de tijd. De oude glorie van de grote Parijse brasseries, daar is het concept van het renoveerde pand op gebaseerd. Paname is niet voor niets het koosnaampje voor Parijs. Er is geen enkel detail over het hoofd gezien bij de renovatie. De verlichting, de decoratie, grote en kleine kaders met mannen en vrouwen in zwart-wit met lange badpakken, het klopt allemaal. Tel de obers erbij die, in aangepast pak, af en aan lopen en de sfeer is compleet af.

Rolstoelgebruikers

De bestaande ruimtes zijn erg goed benut. Er is veel plaats in het winterterras, er is een groot zomerterras en binnen nog eens zoveel plaatsen met gezellige salons. Dan is er nog een buitenterras, en zo goed als op alle plekjes heb je zicht op zee. “We hebben er serieus veel energie moeten insteken”, klinkt het bij Thierry. “We wisten dat de opstart moeilijk zou zijn, maar het was nog net iets hectischer dan we hadden ingeschat. Nu zijn we wel blij, content en trots.

Het is ons gelukt maar dit is nog maar een begin. We willen er absoluut zijn voor de inwoners, we willen niet enkel in de toeristische zomertijd draaien, maar evengoed in de andere seizoenen een plek zijn, waar mensen uit de regio kunnen verpozen. We hebben ook rekening gehouden met rolstoelgebruikers. Waar een trap was, is die vervangen door een hellend vlak en de toiletten zijn nu op het gelijkvloers.”

Sportfunctionaris

Voor Thierry is dit een grote ommezwaai in zijn carrière. Hij was zeventien jaar lang sportfunctionaris bij de sportdienst van de gemeente. “Er is uiteraard een groot verschil”, bekent hij. “Maar er zijn ook gelijkenissen. Bij de sportdienst moest ik ook een groot aantal mensen managen, nu is dat evengoed zo voor het personeel. Ik weet dat het gaat om geven en nemen. Dat is zeker een belangrijk aspect. Binnenkort hebben we een avond fin de saison en bijna iedereen komt, dat zijn er ongeveer dertig, dat is een signaal dat de sfeer goed zit.”

“We willen er absoluut zijn voor de inwoners.”

Het grote verschil is dat hij nu niet in dienst is van een werkgever. “Nu is het voor mezelf, en doe ik vele uren, vroeger had ik ook soms lange dagen maar nu spelen die uren geen rol, nu kan ik de zaak niet zomaar loslaten. Een ander verschil is dat ik nu samenwerk met mijn vrouw Vanessa. Dat geeft zo zijn voordelen, je kunt elkaar aflossen en we vullen mekaar goed aan, we zijn een goed team.”

Panaboum

Ook voor Vanessa was de switch groot, zij het net iets minder dan bij Thierry. Zij hield jaren restaurant Iris open een paar huizen voorbij de Paname. De bouwonderneming van de broer en vader van Vanessa heeft de renovatie gerealiseerd. “Een zaak als de Paname kun je niet alleen runnen, dat wist ik heel goed, en ik had niet verwacht dat Thierry zijn job zou opgeven om dit samen te doen. Het was een verrassing”, lacht ze, terwijl ze naar de zee wijst. “Fantastisch toch, elke dag werken met zicht op zee.”

Het koppel speelt ook met het idee om af en toe optredens te organiseren onder de noemer Panaboum. “Het idee is dat we een pianist, een jazzband of bijvoorbeeld een live band uitnodigen voor een muzikaal feestje. We zouden dat op regelmatige basis willen doen.” De plannen voor de toekomst zien er rooskleurig uit. De Haan is een trekpleister rijker en wat voor één.

(AVNS/foto AVNS)