Nieuwe beurshal in Brugge wordt dit ontwerp van Portugese architect

Redactie KW

Het team Beursgenootschap Souto de Moura – META – CFE mag de nieuwe beurshal, met congresfunctie in Brugge bouwen. Het project van een Portugese architect en een Antwerps studiebureau haalde het.

Vooraleer de opdracht in het voorjaar van 2018 definitief gegund kan worden, zal de Stad met de voorkeursbieder verder onderhandelen om tot een ‘best and final offer’ te komen. De realisatie mag absoluut niet meer dan 40 miljoen euro kosten.

Vijf teams dienden projecten in. Een internationale commissie koos voor het project van de Portugees Souto de Moura, die in Kortrijk al het crematorium Uitzicht ontwierp. Commissievoorzitter bOb Van Reeth en burgemeester Renaat Landuyt motiveren de keuze van de commissie en het stadsbestuur als volgt: “Er werd bewust geopteerd voor een sober, publiek gebouw dat ten dienste staat van de buurt en de wijk. Bovendien voldoet het aan de hoge eisen inzake duurzaamheid, toegankelijkheid, onderhoud- en gebruiksvriendelijkheid. Het ontwerp getuigt van respect voor de stad omdat het Brugge Brugge laat zijn. We kiezen niet voor spektakelarchitectuur, maar voor sobere en zeer functionele architectuur, op z’n Brugs.

Nieuwe beurshal in Brugge wordt dit ontwerp van Portugese architect
© Benny Proot

De footprint van het gebouw blijft dezelfde als de oude, afgebroken Beurshal, namelijk 5.250 m². De gevels worden opgetrokken uit recuperatiebaksteen, de hoogte bedraagt 31 meter. De bovenste verdiepingen en het panoramisch restaurant zullen uitkijken boven de huizen van de Zwijnstraat. De inplanting verschuift ietwat richting Maagdenstraat, zodat er een nieuw ontvangstplein ontstaat aan de kant van de Zwijnstraat. Het hoogste gedeelte van het gebouw, waar de congresfunctie een plaats krijgt, situeert zich in het verlengde van de Kegelschoolstraat.

Laatstgenoemde straat zal als het ware doorgetrokken worden onder een luifel aan de ingang van het gebouw, waardoor er een aantrekkelijke verbinding met de Smedenstraat gecreëerd wordt. Boven de beursoppervlakte van 4.500 m² komt er een overspannend dak, gesteund door acht kolommen aan de buitenkant van de ruimte. Alle elektriciteit en dataverbindingen zullen ingewerkt worden in de betonnen vloer. De beurshal is aan drie zijden voorzien van glazen schuifwanden die volledig kunnen opengezet worden.

(SVK – Foto FP)

Nieuwe beurshal in Brugge wordt dit ontwerp van Portugese architect

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier