Nico Matan en Freddy Maertens huldigen fietsroute ‘De Legacy’ in

Redactie KW

Tijdens het Zonnebeeks museumweekend werd de The Legacy fietsroute ingefietst. Daarvoor werd beroep gedaan op onze wielerkampioenen Freddy Maertens en Nico Mattan.

In de namiddag kon iedereen meefietsen. De fietsroute van 37 kilometer loopt door de vijf Zonnebeekse deelgemeenten en verbindt historische restanten uit de Eerste Wereldoorlog aan het mooie landschap. Een route die zowel in de smaak valt van geschiedenisfanaten als de recreatieve fietser. De route start in het kasteelpark en loopt richting Polygoonbos. Naast en in het bos liggen twee Britse begraafplaatsen, een haast idyllisch decor.

App met geschiedenis

Ook vind je er enkele Duitse en Nieuw-Zeelandse bunkers die de tand des tijd hebben doorstaan. Het vervolg van de route doorkruist de dorpjes Zandvoorde, Geluveld en Beselare die elk een ruim aanbod hebben aan monumenten. Vanuit Beselare gaat het naar Passendale, de Oude Kaasmakerij en Tyne Cot Cemetery om dan zo terug te keren naar Zonnebeke. Aanvullend brengt een app, ontworpen door Hogeschool gent en verkrijgbaar in het MMP1917, meer duiding over de geschiedenis van de streek. Op verschillende punten langs het parcours kom je zo meer te weten over wat er op die locatie is gebeurd.

(NVZ – Foto ZB)