Negentig banen bedreigd bij TP Vision in Brugge

Redactie KW

Bij ontwikkelaar en producent van hoogwaardige televisisetoestellen TP Vision in Brugge, een bedrijf dat binnenkort naar Gent verhuist, zijn negentig banen bedreigd.

Dat meldt het bedrijf na afloop van een bijzondere ondernemingsraad.

Eind januari verkocht Philips haar minderheidsaandeel van 30 procent aan de Taiwanese partner TPV. TP Vision kondigt vandaag “kostenbesparende maatregelen aan om winstgevend te worden in de televisiemarkt”. De resterende softwareontwikkeling van Europa zal overgebracht worden naar Bangalore (India) en een aantal ondersteunende functies op vlak van inkoop, leverancierskwaliteit en industrialisatie worden verplaatst naar TPV in de Taiwanese hoofdstad Taipei.

“Nodig om te concurreren”

“De achterliggende gedachte van dit plan is om het concurrentievermogen en de kostefficiëntie te verhogen door de operationele efficiëntie op het gebied van innovatie aan te pakken”, zegt woordvoerder Eva Heller (TP Vision). “De verbeterde structuur zal TP Vision helpen om te concurreren in de uitdagende en zeer competitieve televisiemarkt. De plannen zullen waarschijnlijk leiden tot een banenreductie van circa 90 medewerkers in België. In overeenstemming met de lokale juridische voorwaarden is gestart met het informeren en consulteren van de vertegenwoordigers van de medewerkers.”

Ook 45 freelancers op straat

De herstructurering bij ontwikkelaar en producent van hoogwaardige televisietoestellen TP Vision reikt zelfs nog verder dan de 90 vaste betrekkingen die bedreigd worden, want ook de samenwerking met 45 freelance medewerkers wordt stopgezet, weet vakbondsafgevaardigde Dany Vanden Broecke van het LBC-NVK.

“Er zullen jaarlijks enkel nog drie tot vier topmodellen ontwikkeld worden voor Philips”, zegt Vanden Broecke. “De Innovatie Site Europa wordt een samenraapsel van restactiviteiten.” In Gent zal personeel van de ontwikkelingsafdeling uit Gent en Eindhoven tewerkgesteld worden, samen met de service-activiteiten uit Brugge, Eindhoven en Amsterdam en de verkoopsactiviteiten voor de Benelux, nu nog over de drie landen verspreid.”

“Deontologisch niet verantwoord”

Vakbonden en directie overleggen dinsdag over het voornemen. In het bedrijf is sinds de laatste herstructurering een cao afgesloten met een berekeningsformule voor ontslagvergoedingen. “Het bedrijf wil die gebruiken, maar onze eerste indruk is dat dit deontologisch niet verantwoord is, want daarvoor werd die cao niet bedoeld.”

Bij TP Vision wordt voor de rest van de dag niet meer gewerkt.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier