Nauwe samenwerking tussen West-Vlaanderen en grote denkers van Silicon Valley in de maak

Redactie KW

De Singularity University, een collectief van vooruitstrevende denkers over economie en technologie, dat momenteel uitsluitend vanuit Silicon Valley opereert, komt op termijn mogelijk ook – en alleen – naar West-Vlaanderen. Gedeputeerde Jean de Bethune wil structureel met dit wereldvermaard collectief gaan samenwerken.


Op vandaag opereert de Singularity University in hoofdzaak vanuit de thuisbasis in Silicon Valley, het kloppend hart van de technologiewereld en alles wat met innovatie te maken heeft, in de States. Regelmatig trekt het collectief ook de wereld in voor congressen her en der, zoals recent in Amsterdam en Boedapest.

Daarbij gaat het dan om eenmalige evenementen van hooguit enkele dagen, maar in West-Vlaanderen moet het meer worden, véél meer, zo schrijft De Tijd vandaag. “In ons economisch transformatieplan West Deal is één langetermijncomponent nog niet ingevuld”, legt gedeputeerde Economie van de provincie West-Vlaanderen Jean de Bethune vandaag uit in De Tijd. De doorgedreven samenwerking met de Singularity University zou daar gesneden brood voor zijn. Het zou gaan om een periode van drie of vier jaar, waarbij experts telkens cursussen van een week komen geven. In West-Vlaanderen dus. Over robotica, biotechnologie, gezondheidszorg en noem maar op. De leerlingen zijn daarbij niet alleen bedrijfsleiders, maar ook werknemers.

Econoom Geert Noels als onderhandelaar

Econoom Geert Noels van denktank Econopolis werd door de provincie als verkenner uitgestuurd naar het recente congres in Amsterdam om er met de mensen van Singularity University rond tafel te gaan zitten en te onderhandelen. Hij maakt zich sterk dat het effectief tot een samenwerking komt.

Hoeveel West-Vlaanderen moet ophoesten voor deze deal, daarover wil de gedeputeerde zich niet uitlaten. Feit is wel dat consultancybureau Deloitte bereid zou zijn om mee in dit verhaal te stappen én dat ook enkele West-Vlaamse bedrijven al interesse hebben getoond. Immers: “Als bedrijven op basis daarvan nieuwe markten veroveren, zullen ze andere meetrekken”, denkt Geert Noels.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier