Rubriek Economie

Nationale staking verstoort productie nauwelijks in West-Vlaanderen

07/10/16 om 09:28 - Bijgewerkt om 12:22

In West-Vlaanderen hebben vakbonden her en der stakingsposten opgericht, maar de productie van de bedrijven komt meestal niet in het gedrang. Alleen bij het metaalbedrijf Dana Belgium in Brugge blijft de poort dicht.

Nationale staking verstoort productie nauwelijks in West-Vlaanderen

De actie bij Dana heeft veel te maken met de intentie tot collectief ontslag die een maand geleden werd uitgesproken. Veertig van de zowat 500 banen zijn bedreigd bij de producent van onderdelen voor zware werktuigmachines. De werknemers staken nog tot morgenvroeg 5.30 uur. "De nationale actie van de metaalsector en de valse beloftes van de werkgeversfederaties om jobs te creëren met hun 'showoverleg' zijn de belangrijkste reden voor onze actie", zegt arbeider en ploegafgevaardigde Hannes Verstraete. "Maar uiteraard speelt ook de beslissing van een maand geleden om in dit bedrijf veertig jobs te laten verdwijnen een grote rol." Op de werkvloer heerst er al enige tijd onrust over de jobs die moeten verdwijnen. Het gaat bovendien allemaal om naakte ontslagenen. De werknemers hopen nog steeds op een oplossing. Ook in de toekomst kunnen er nog acties volgen.

Er zijn in West-Vlaanderen voorts heel wat kleine acties zonder stakingspost, zoals bij Bombardier in Brugge, VDL in Roeselare en Sioen in Ardooie. De vakbondsmilitanten tonen er zich solidair met de nationale actie. Er worden veelal pamfletten uitgedeeld aan het personeel. Dat bevestigt onder meer Picanol in Ieper, waar de productie voorlopig niet in het gedrang komt.

(Belga - Foto MM)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!