Na Zandsculpturenfestival straks ook ijssculpturen in Oostende?

Redactie KW

Het Zandsculpturenfestival stevent dit jaar af op een recordeditie met 200.000 bezoekers. De huidige organisator denkt er aan om ook een IJssculpturenfestival in Oostende te bouwen.

Het Zandsculpturenfestival vindt deze zomer voor het eerst plaats in Oostende. Voordien was het topevenement zestien jaar lang te gast in Zeebrugge en Blankenberge. De eerste editie in Oostende lijkt alle records te verbreken. “De 150.000ste bezoeker is intussen al een tijdje gepasseerd”, vertelt organisator Alexander Deman (40). “We ontvangen dagelijks tot 5.000 gezinnen, senioren, en jongeren. Het aantal toeristen dat een combiticket met De Lijn kocht is verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. Televisiezenders uit Polen, Oezbekistan, Egypte, Rusland, Frankrijk, China, Saudi-Arabië en zelfs Al Jazeera kwamen al op bezoek.”

Het Zandsculpturenfestival bereikte vorig jaar een overeenkomst van vijf jaar met de stad Oostende. “De woorden van schepen Niko Geldhof ‘welkom thuis’ zijn mij bijgebleven”, aldus Deman. “Ik voel mij inderdaad thuis én welkom. De locatie is perfect. In Blankenberge vond het festival plaats in tenten. Hier in Oostende werken we opnieuw in openlucht, met zavelzand dat door de klei en de vettigheid bestand is tegen regen en windsnelheden van 10 beaufort. Het project in Oostende was een berekend risico, maar het is ons gelukt. Er staan 150 kunstwerken tot acht meter hoog op een terrein van 10.000 vierkante meter. De ruimte zorgt ervoor dat de bezoekers extra kunnen genieten.”

IJssculpturen weg uit Brugge?

Door het succesverhaal in Oostende denkt de organisator er aan om ook een IJssculpturenfestival in de badstad te organiseren. “Ik moet vaststellen dat ik geen uitnodiging gekregen heb om in Brugge de dertiende editie te realiseren. Ik moet als Bruggeling straks wellicht mijn stad verlaten. Met pijn in het hart, ten opzichte van vrienden en handelszaken. Maar samen met mijn ploeg van internationale artiesten moet ik op zoek naar een oplossing. Er is al een concreet plan voor Antwerpen, maar als Oostende met een alternatief komt, dan kies ik absoluut voor de badstad.”

Schepen Geldhof: “Zo zouden we dé kerststad bij uitstek kunnen worden”

Het stadsbestuur is op de hoogte van de interesse. “Het zou een absolute meerwaarde zijn om Winterijs in onze stad zo verder te kunnen uitbouwen”, reageert schepen van Toerisme Niko Geldhof (SP.A). “Samen met onze overdekte ijsschaatspiste en de terugkeer van een traditionele kerstmarkt zou Oostende dé kerststad bij uitstek worden. Indien we de nodige financiële middelen én de geschikte locatie vinden zouden we zeker graag samenwerken.”

(DJ)