Na bijna dertig jaar gaat Dirk Degrande (60) van garage Demba met pensioen

Garagist Dirk Degrande van garage Demba gaat na 30 jaar met pensioen. (Foto LVW)
Redactie KW

De alombekende garagist Dirk Degrande (60) is met pensioen. Demba was vorige week donderdag voor de laatste keer open. Men kon er terecht voor banden, schokdempers, uitlaten, remblokken, ruitenwissers en trekhaken. Demba langs de drukke Ieperstraat (N8) bestond bijna dertig jaar. Er is geen overnemer en de garage staat niet te koop.

Dirk Degrande is voorzitter van mountainbikeclub De Raketmannen met leden uit de regio Wervik-Ieper en wil nu van het leven gaan genieten. Donderdagavond verrasten familie en vrienden hem tijdens een gezellig samenzijn in wijngaard De Wulf in Kruiseke. Enkele uren later werd Dirk ook nog opnieuw opa.

Dirk Degrande is de zoon van gewezen gemeenteraadslid Odon Degrande uit de Wervikstraat. Hij groeide op in een kroostrijk gezin van zes kinderen en trok zoals velen eerst naar het VTI Sint-Lucas in Menen.

“Ik begon te werken als chauffeur voor een firma in Kuurne”, blikt Dirk in een ver verleden terug. “Ik moest auto-onderdelen gaan leveren bij groothandels en uitlaatcentra. Die depot in Kuurne werd evenwel gesloten. Nadien werkte ik in Kortrijk in een winkel van auto-onderdelen. Het was geestig om dat te doen.”

Altijd alleen

In 1989 begon Dirk zelfstandig. Eerst wat verderop in de Ieperstraat, dichterbij de dorpskom. “Ik werkte daar in een kleine hangar en beschikte maar over één brug”, vertelt Dirk. “In 1991 verhuisde ik naar een nieuwbouw. Toen ik begon, waren er misschien wel 300 verschillende uitlaten. Nu zijn er veel minder en dat om diverse redenen. De uitlaten zijn nu van een betere kwaliteit en de motoren zijn beste afgesteld.”

“Ik was geen commerçant. Was het andersom geweest, had ik meer geld verdiend”

Dirk ‘Demba’ Degrande werkte altijd alleen en staat bekend als doodeerlijk. “Ik was geen commerçant“, lacht Dirk. “Was het andersom geweest, dan had ik wellicht meer geld verdiend. In het begin maakte ik veel publiciteit in de ondertussen verdwenen Atlas en had ik klanten uit Ieper, Kortrijk, zelfs Brugge. Ik verkocht vooral uitlaten en nieuwe banden.”

“Het was soms hard werken. Ik onderging een operatie aan mijn beide schouders. De laatste keer vorig jaar was ik omwille van de revalidatie lang gesloten en nadien een tijdlang halve dagen open. Dat ik stop, heeft evenwel niks met mijn schouders te maken. Ik zou graag nog wat genieten van het leven. Op vakantie gaan en in de tuin werken. Het is nu een ideale periode om met pensioen te gaan. Het is mooi weer. Beter nu dan in de winter. De datum om met pensioen te gaan, was ook zo voorzien.”

Internet

De tijden zijn veranderd. Ook in de branche van Demba. “Nu is alles te koop op internet, maar kan men het daarom nog niet monteren”, vertelt hij.

“Er zijn er die op internet nieuwe banden bestellen en vragen om ze hier op te leggen. Als ik van iemand een fles wijn krijg, dan moet ik op café aan de patron toch ook niet vragen om ze uit te schenken. Vroeger was er een grote stock nodig. Nu is dat een verloren kapitaal want men komt twee à drie keer per dag leveren.”

Dirk is de vader van vier kinderen. Opvolgers zijn er niet. “Het is voor een hoop klanten spijtig dat ik stop”, zegt Dirk. “Het is niet aan mij om te zeggen waar ze nu moeten gaan. Anderzijds ben ik content dat het gedaan is. Er waren klanten die niet geloofden dat ik zou stoppen, alhoewel ik het een half jaar geleden ben beginnen te vertellen. Daarom verwijderde ik buiten de laatste week de meeste publiciteit.”

“Een aantal klanten kwam langs met een attentie. Het mooiste bewijs dat ze mijn werk apprecieerden. Naar een overnemer heb ik niet gezocht. Wie wil er trouwens nu nog starten met een garage? Het is allemaal elektronica aan het worden en wat zal het in de toekomst zijn met al die elektronische auto’s?”

Een waar komt die naam Demba eigenlijk vandaan? “Een combinatie van schokdempers (dem) en banden en batterijen (ba)”, lacht Dirk.

(Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier