N-VA wil nieuw bedrijvencentrum in Oostende

N-VA-fractieleider Björn Anseeuw, OCMW-raadslid Sofie Defever, voorzitter Hendrik Wallijn en gemeenteraadslid Werner Verbiest pleiten voor een nieuw bedrijvencentrum 'CREATIVE@SEA' in Oostende. © HH
Redactie KW

N-VA wil dat er in Oostende een nieuw bedrijvencentrum komt voor starters. De partij stelt ook een naam voor: CREATIVE@SEA. De bestaande initiatieven van stad en Economisch Huis zijn volgens de N-VA onvoldoende.

“Jaar na jaar blijkt uit de statistieken dat Oostende te weinig starters heeft. Bovendien stijgt de werkloosheid in onze stad opnieuw, terwijl die in de rest van Vlaanderen al anderhalf jaar daalt. Het zijn starters die zorgen voor nieuwe jobs. Daarom willen we dat ze in Oostende extra ondersteund worden, zodat ze zich vanaf de eerste dag volledig kunnen bezighouden met ondernemen en nieuwe jobs creëren. Daarvoor hebben we een bedrijvencentrum nodig”, zegt N-VA-fractieleider Björn Anseeuw. “Jong talent uit Oostende dat zijn of haar geluk elders gaat zoeken, moeten we weer naar hier kunnen halen.”

“Vooraleer een ondernemer echt uit de startblokken kan schieten, moet hij vele drempels overwinnen”, aldus Björn Anseeuw. “Het zoeken van een goed pand is bijvoorbeeld vaak een zware dobber, maar de investeringen om het pand gebruiksklaar te maken, wegen zwaar door op het startkapitaal van de ondernemer. Met CREATIVE@SEA herleiden we een zware investering tot een lage kost. We pleiten bovendien voor één contract voor huur, nutsvoorzieningen en onderhoud en een flexibele huur. Drie maanden vooropzeg is te lang.”

“Meer dan gebouw”

“Maar het gaat om meer dan het gebouw alleen. We willen starters er ook coachen en begeleiden. Door starters samen te brengen, kunnen ze ook van elkaars ervaringen leren. Daarnaast willen we een gemeenschappelijk bezoekersonthaal, vergaderruimtes die kunnen worden gedeeld en internet- en telefonievoorzieningen. Door dit voor alle starters samen te organiseren, blijven de kosten laag en ligt de focus helemaal op het ondernemen zelf. Na zes maanden wordt de starters geëvalueerd. Hij kan ten laatste na drie jaar het bedrijvencentrum verlaten om volledig op eigen benen te gaan staan.”

Als locatie denkt de N-VA aan het bedrijventerrein Plassendale of aan het leegstaande Sint-Jozefsziekenhuis, waar net zondagnacht een hevige brand woedde. Volgens de partij zijn de bestaande inititatieven voor starters in Oostende niet voldoende. “Het bedrijvencentrum in Zandvoorde biedt geen coaching en Greenbridge is enkel op technologiebedrijven gericht. Nog nergens in Oostende wordt de dienstverlening zoals wij die zien in één geheel aangeboden. Het Economisch Huis slaagt niet in zijn opdracht om voldoende starters aan te trekken.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier