N-VA West-Vlaanderen eist onmiddellijke oprichting van provinciale crisiscel landbouw

Redactie KW

Dat zegt provincieraadslid Peter De Roo, nu bekend raakte dat het provinciebestuur een informatievergadering zal beleggen voor varkensboeren die overwegen om ermee op te houden. De Roo vindt dit niet voldoende.

Op de provincieraadszitting van donderdag 22 januari jl. had Peter De De Roo (N-VA) aan gedeputeerde voor landbouw Bart Naeyaert (CD&V) een mondelinge vraag gesteld over de de noodlijdende toestand waarin heel wat West-Vlaamse landbouwbedrijven zich bevinden. Uit het antwoord van de gedeputeerde bleek dat er vooral actie zal worden ondernomen naar één specifieke doelgroep, namelijk de varkenshouders.

De provincie begeleidt de varkenshouders al langer dan vandaag, en richtte daartoe zelfs de VarkensAcadamie op : een werkplatform dat de sector moet versterken door onder meer kennis en informatie uit te wisselen, want er zijn nog grote onderlinge verschillen tussen de varkenskwekers. Het is ook in het kader van deze VarkensAcademie dat gedeputeerde Bart Naeyaert een infovergadering aankondigt voor varkensboeren die overwegen om ermee te stoppen of hun bedrijf anders willen gaan oriënteren. Deze vergadering zal binnenkort plaatsvinden, maar enkel toegankelijk zijn voor de landbouwers die zich hiervoor inschreven.

“Meer vechten voor de landbouw”

Maar Peter De Roo vindt dit niet voldoende, zo liet hij vanmiddag weten in een persmededeling. Hij eist de onmiddellijke oprichting van een crisiscel landbouw in onze provincie, met vertegenwoordigers uit alle sectoren. “Volgens de jongste gegevens is het aantal landbouwbedrijven in Vlaanderen gedaald van 24.884 in 2013 naar 23.877 in 2014. Dit is een verlies van 1.062 gezinsbedrijven op één jaar tijd, wat neerkomt op een sluiting van drie gezinsbedrijven per dag in Vlaanderen. Gemiddeld twee West-Vlaamse varkenslandbouwers per dag stoppen er mee. Ik wil dan ook dat de provincie meer vecht voor het overleven van de landbouw, want landbouw is toch een uitgelezen provinciale bevoegdheid.”

“Heruitvinding van wat al bestaat”

De Boerenbond is blij met elk initiatief om de landbouw te versterken, maar meent dat de crisiscel niet meer is dan een heruitvinding van wat er al bestaat. “Zo is er Boeren op een Kruispunt en zijn er gesprekken met de provincie. Hier zijn al alle vertegenwoordigers uit de sector op aanwezig. Dan lijkt een verdere en betere ondersteuning me meer nodig, om individueel en collectief advies te geven in tijden van crisissituaties”, stelt provinciaal secretaris van de Boerenbond Hans Mommerency, die zelf ook provincieraadslid is. (JRE)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen.