N-VA Brugge tevreden met beslissing zeesluis, Open Vld Plus minder onder indruk

"Hiermee wordt de toekomst van onze haven verzeker", zegt Pol Van Den Driessche. © a-BELGA
Redactie KW

N-VA Brugge en hun lijsttrekker Pol Van Den Driessche zijn tevreden dat er schot in de zaak komt rond de bouw van de nieuwe zeesluis. De Vlaamse regering schoof vrijdag de Visartsite naar voor. Open Vld Plus is minder onder indruk en benadrukt dat de mededeling niet gelijk staat aan een beslissing.

De Brugse N-VA is bijzonder tevreden dat de Vlaamse regering onder impuls van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) een beslissing nam die de bouw van de nieuwe zeesluis in Zeebrugge mogelijk maakt. “Hiermee wordt de toekomst van onze haven verzekerd. Daar werken 10.000 mensen en de job van nog eens 10.000 andere vrouwen en mannen is indirect verbonden met de haven“, zegt kandidaat-burgemeester Pol Van Den Driessche.

“Tegelijk moeten er maatregelen genomen worden om het dorp van Zeebrugge, net zoals de strandwijk, mooier en leefbaarder te maken”, vult voorzitter Dirk Barbier aan.

De beslissing van de Vlaamse regering lag in lijn met de wensen van N-VA Brugge. “De minister hield rekening met onze opmerkingen en vragen, zijn beslissing ligt volledig in lijn met hoe wij het zien. Dat er ook nadrukkelijk rekening wordt gehouden met de zorgen van de Zeebruggelingen om de leefbaarheid van hun dorp te vrijwaren, is hoopvol. Uiteraard moet elkeen die mogelijk wordt onteigend kunnen rekenen op een correcte prijs en goede begeleiding. Dat is verworven. De bangmakerij van sommige Brugse politici was in dit dossier totaal misplaatst“, aldus N-VA, die ook verheugd is dat de visserij met die beslissing ontzien wordt en dus verder kan groeien in de haven.

Open Vld Plus reageert lauw

“De amateuristische wijze van communiceren van minister Weyts zet Zeebrugge op zijn kop”, aldus Mercedes Van Volcem.© a-KW

“De mededeling is geen beslissing. De snelste realisatie zal deze zijn met het meeste draagvlak. Het openbaar onderzoek moet ernstig genomen worden en een draagvlak creëren is de boodschap. De amateuristische wijze van communiceren van minister Weyts zet Zeebrugge op zijn kop”, aldus de partij bij monde van lijsttrekker Mercedes Van Volcem.

Zij wil dat er ook gewerkt en geïnvesteerd wordt in de leefbaarheid. Met deze optie dreigen Zeebrugge Bad en Zeebrugge Dorp verder uit elkaar te groeien, vindt ze. Er moeten ook 35 onteigeningen gebeuren. “De aanpak van Weyts getuigt eerder van een onwil om Zeebrugge en de haven een sluis te gunnen”, klink het scherp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier