Moorslede mag zich officieel fairtradegemeente noemen

Moorslede kreeg al na twee jaar de verdiende titel van fairtradegemeente. © JAN STRAGIER
Redactie KW

De gemeentelijke Noord-Zuidraad startte een tweetal jaar geleden het project om van Moorslede een fairtradegemeente te maken. De raad het nooit gedacht dat het zo snel zou gaan, want op vrijdagavond 16 oktober kreeg de gemeente officieel de titel van ‘Fairtradegemeente’. “Nu begint het pas”, vertelt voorzitter van de raad Paul Vanrenterghem.

Op 14 mei 2013 gaf het schepencollege van Moorslede het principiële akkoord en enkele maanden later werd de fairtradecampagne gestart na goedkeuring door de volledige gemeenteraad. Op die manier kon de Noord-Zuidraad aan de slag om van de gemeente een eerlijk dorp te maken. “Het was absoluut niet de bedoeling van de raad om overhaast te werk te gaan. Maar door de gedrevenheid en inzet van vele mensen konden we op bijna twee jaar tijd alle nodige fairtradecriteria realiseren”, begint schepen van Welzijn, Mia Wyffels (Visie).

“Zo moesten we koffie en nog minstens een ander fairtradeproduct aankopen om te gebruiken op vergaderingen, kantoor of cafetaria’s. Daarnaast moesten er ook minstens twee fairtradeproducten beschikbaar zijn in plaatselijke winkels en horecazaken. Een derde punt was dat een aantal scholen, bedrijven en organisatie fairtradeproducten moesten gebruiken en daarover communiceren. Een vierde punt was dat de campagne zoveel mogelijk media-aandacht moest krijgen op zowel lokaal als regionaal niveau. Daarnaast moest er ook een lokale trekkersgroep actief zijn die enkele initiatieven neemt om de titel te behalen. En als laatste moest in Moorslede ook een nieuw initiatief worden georganiseerd dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten aanmoedigt.”

Geen eindpunt

Moorslede voldoet nu aan die zes criteria en kreeg daarom op vrijdagavond 16 oktober de titel van ‘fairtradegemeente’ in d’Oude Schole in Slypskapelle. “Eens we dat nu behaald hebben, begint het pas”, begint voorzitter van de Noord-Zuidraad, Paul Vanrenterghem. “De titel is geen eindpunt, maar eerder het begin voor nieuwe acties. We willen nieuwe actoren aanspreken, we willen nog meer gemeentelijke diensten inschakelen die ook fairtradeproducten gaan gebruiken, we moeten de trekkersgroep nog groter maken…”

“Het hoofddoel van de fairtradegedachte is en blijft onze bevolking warm te maken voor het verhaal achter fairtrade, de eerlijke handel én het belang van duurzame lokale land- en tuinbouw en haar streekproducten”, legt Mia nog uit. “We zijn alvast de verschillende verenigingen, scholen, bedrijven, winkels en horecazaken enorm dankbaar. Samen hebben we dit project kunnen realiseren”, besluit ze. (AFM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier