Waterputten in de Westhoek zijn leeg, Joke Schauvliege stelt watercoördinator aan

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Landbouw, heeft donderdag in de vooravond een bezoek gebracht aan een landbouwbedrijf in Dikkebus. (Foto EF) © EF
Redactie KW

Minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) gaat voor de landbouwsector een watercoördinator aanstellen die moet nadenken over maatregelen rond waterproblemen.

Dat zei de minister donderdagavond in Dikkebus bij het bezoek aan een landbouwer die wordt getroffen door de droogte. De boerenbond pleit voor een meersporenplan in kader van weerextremen.

“Zoals iedere landbouwer heb ik momenteel ook problemen met de droogte”, aldus Marijn Delanote uit Dikkebus. De boer is op dit moment vooral bezig met bloemkolen op een oppervlakte van 7 hectare. De man heeft op zijn eigen bedrijf water genoeg om die oppervlakte te besproeien, maar die voorraad is op. “Ondertussen zijn we nog water gaan bijhalen, maar nu kan ik niet meer verder. Het is afgelopen. Ofwel moet er een mogelijkheid blijven om water op te pompen voor een aantal teelten, ofwel moet er ergens een compensatie komen van de overheid.”

Erkenning als landbouwramp

Minister Schauvliege bekijkt of de droogte kan erkend worden als landbouwramp. Daarvoor moet de schade binnen de sector groter zijn dan 1,25 miljoen euro en moet het een uitzonderlijk fenomeen zijn.

Voor dat laatste criterium wacht het kabinet van de minister nog op een rapport van het KMI. “We verwachten dat rapport volgende week. Als dat ons vermoeden bevestigt, kan daarna het opmeten van de schade beginnen. Die moet ruim 1,25 miljoen euro bedragen. Pas na die metingen kan de procedure verder lopen en kan er gekeken worden richting schadevergoedingen.”

Dat is wat er op korte termijn moet gebeuren. Maar ook op lange termijn is er nog heel wat werk aan de winkel, beseft Schauvliege. “De waterproblematiek komt heel snel op ons af. Vorig jaar was er veel te veel water, nu is er veel te weinig. Dat vergt een structurele aanpak. We zijn natuurlijk wel al bezig met de problematiek. De subsidieprojecten van dit jaar bijvoorbeeld zijn al specifiek op die waterproblematiek gericht. Ook bufferbekkens blijven een belangrijke pijler van die structurele aanpak.”

Aparte watercoördinator

De bestaande waterputten in de Westhoek zijn leeg. Boeren die alternatieven zoeken, moeten erg veel investeren om hun gewassen te redden. “Sinds maart is hier geen water meer gevallen en eigenlijk is het al sinds januari uitzonderlijk droog. We blijven verder hard werken aan oplossingen. Daarom stellen we een aparte watercoördinator aan, die samen met de landbouwers naar alternatieven zal zoeken.”

(CMW/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier