Rubriek Economie

Minister Tommelein huldigt zonneproject van coöperatie CoopStroom in

09/09/17 om 14:14 - Bijgewerkt om 15:53

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) heeft zaterdag in Brugge het eerste zonnepanelenproject van de nieuwe burgercoöperatie CoopStroom ingehuldigd. Hij benadrukte het belang van burgerparticipatie in energieprojecten.

Minister Tommelein huldigt zonneproject van coöperatie CoopStroom in

© Benny Proot

De Brugse energiecoöperatie Coopstroom werd pas in maart opgericht. In juni werd er voor het eerst geld opgehaald bij de burgers en nu al wordt een eerste zonnepanelenproject ingehuldigd. Het gaat om 46 hoogrendementspanelen bij Vormingplus Brugge. De productie dekt 80 procent van de lokale behoefte van Vormingplus, maar belangrijker is dat het initiatief bekostigd werd door een burgercoöperatie.

Minister Tommelein woonde de inhuldiging bij en meent dat die weg van burgerparticipatie verder moet bewandeld worden. "Alle burgers moeten mee kunnen participeren in projecten die helpen om de klimaatdoelstellingen te halen", aldus Tommelein. "Je hoort bijvoorbeeld wel vaak dat mensen op een appartement misnoegd zijn omdat ze geen zonnepanelen kunnen plaatsen en zelfs meebetalen aan die van anderen. Wel, via een burgercoöperatie kan dat wel. Bovendien creëer je een draagvlak bij de burgers."

Participanten krijgen er ook een rendement voor die een pak hoger ligt dan de rente op bijvoorbeeld een spaarboekje bij een bank, in dit geval tot 4 procent. "Het belangrijkste om de CO2-uitstoot te reduceren is minder energie verbruiken, en dat kan bijvoorbeeld door er zelf te produceren of te participeren in een burgercoöperatie zoals CoopStroom", aldus Tommelein.

(Belga - Foto FP)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!