Minister Schauvliege tekent nieuw convenant voor duurzame visserij

De minister kwam in Nieuwpoort het nieuwe convenant voor duurzame visserij ondertekenen. © Twitter/Joke Schauvliege
Redactie KW

Vlaams minister voor Landbouw en Visserij Joke Schauvliege (CD&V) heeft dinsdag in de visveiling in Nieuwpoort een convenant ondertekend voor de visserij. Het convenant ‘Visserij Verduurzaamt’ tekent zeven krachtlijnen uit voor een duurzame visserijsector.

In 2011 tekende toenmalig minister Kris Peeters een eerste convenant. Hij deed dat toen samen met de Rederscentrale, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, het departement landbouw en visserij en Natuurpunt. Doel was om te gaan naar een duurzame visserij, zoals die omschreven staat in het rapport Vistraject.

Minister Schauvliege en de partners engageren zich nu om de ingeslagen weg verder te zetten. Het rapport Vistraject tekent zeven krachtlijnen uit: de visbestanden duurzaam beheren, de vissersvloot properder maken, de natuur op zee beschermen, zorgen voor een rendabele visserij, ook voor kleine bedrijven en kustvisserij, en werken aan een sociaal verantwoorde sector met veiligheid voorop. De laatste krachtlijn voorziet een goede doorstroming voor jonge vissers die tot ‘guardians of the sea’ moeten uitgroeien.

“Vorige convenant zorgde voor resultaten”

Het convenant geldt voor de periode tot 2020. “Het vorige convenant zorgde voor resultaten op het terrein. Het is de bedoeling het traject verder te zetten met alle partners. De sector mag rekenen op Europese subsidies en 20 miljoen Vlaamse subsidies in de periode tot 2020″, zei de minister net voor ze het convenant ondertekende. Schauvliege nam daarna nog ruim de tijd om een duurzaam schip te bekijken en een praatje te slaan met de betrokken visser.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier