Minister-president Bourgeois wil een ‘arbiter’ voor de agrovoedingsketen

Redactie KW

Vlaams minister-president Geert Bourgeois wil dat er een toezichthouder komt voor de voedingsketen in Vlaanderen. Dat verklaarde hij maandagavond op een infoavond in Ieper.

Afgelopen week kwam aan het licht dat vijftien procent van de Vlaamse landbouwers tussen 2011 en 2013 een negatief familiaal inkomen had, en dus moest leven van spaargeld. Nog eens een kwart had een gemiddeld jaarinkomen van 25.000 euro, of omgerekend 5 euro per uur. In De Zevende Dag weet Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche dat gedaalde inkomen onder meer aan de afgebouwde bescherming van Europa en het verdwijnen van de Europese minimumprijzen.

Volgens Geert Bourgeois is er nood aan een toezichthouder op het zogenaamde ketenoverleg in de agrovoedingssector. In dat overleg worden afspraken gemaakt tussen landbouwers en bijvoorbeeld supermarkten. Zo slaagden de landbouwers er onder meer in de prijs van het rundvlees afhankelijk te maken van de kosten van de primaire producten in de keten. Bourgeois wil een toezichthouder bevoegd maken om toe te zien op de naleving van die afspraken en voor arbitrage, naar Brits model.

“We hebben een Pascale Naessens nodig zoals een Dominique Persoone”

Daarnaast roept de minister-president de consument op om zich bewust te worden van de waarde van voedsel, door bereidheid te tonen om een correcte prijs te betalen en niet te verspillen. “Net zoals Dominique Persoone opkomt voor een faire prijs voor de cacaoboeren in Zuid-Amerika, hebben we een Pascale Naessens nodig die opkomt voor de waarden van voedsel van eigen bodem en een consument die een correcte prijs wil betalen”, aldus de Vlaamse minister-president.

(Belga – Foto EF)