Minionderneming On Y Vase gaat in zee met Waak

We zien bovenaan v.l.n.r. Linh Nguyen, Marie Vandevyver, Elien Geernaert, Niels Decroubele, Klaus Vandendriessche, Kevin Meyfroidt, Michiel Vanmarcke, Robin Dehullu en Jens Vroman. Onderaan v.l.n.r. herkennen we Emma Deconinck, Michelle Vandekerckhove, Margaux Masquelier, Rob Vergaerde, Maarten Deman en Jens Decroubele. (Foto BRU) © BRU
Redactie KW

Vijftien zesdejaars van het Spes Nostra Instituut in Kuurne mogen een schooljaar lang uitpakken met een mini-onderneming en op de proppen komen met een uniek idee. Dit vonden ze in hun ontwerp On Y Vase, een magnetische vaas die vele doeleinden kent.

Een van de zestig miniondernemingen die West-Vlaanderen dit schooljaar telt, vinden we terug in Spes Nostra. Vijftien enthousiaste leerlingen afkomstig uit drie verschillende richtingen werken er samen in hun vrije tijd om van On Y Vase een groot succes te maken.

Lang, nog voor het nieuwe schooljaar van start ging, begonnen we reeds te brainstormen op zoek naar het geschikte product dat we aan de man konden brengen“, vertelt Maarten Deman, ceo van On Y Vase.

Hellingsgraad

“Heel wat producten passeerden de revue; een kussen dat omgevormd kan worden tot deken, een peper- en zoutvat met licht, een badmat uit mos… Uiteindelijk bleek de Y Vase het product met de meeste slaagkans. De Y Vase is een magnetische vaas. Je kan ze gebruiken als vaas, maar ook om keukengerief of schrijfgerief in op te bergen. We hebben met veel factoren rekening moeten houden. Vooral de hellingsgraad en het type magneet dat onderaan de vaas werd gebruikt, waren belangrijk. Eens het ontwerp klaar was, lieten we een prototype van het product ontwerpen bij een familielid van een van onze teamleden.”

Maarten Deman, ceo van On Y Vase.
Maarten Deman, ceo van On Y Vase.© BRU

“Je kan ze gebruiken als vaas, maar ook om keukengerief of schrijfgerief in op te bergen”

“Voor een grote oplage van ons product, klopten we aan bij Waak”, gaat Maarten verder. “Dat we in zee kunnen gaan met een Kuurns bedrijf is mooi meegenomen. Onze vazen worden gemaakt van ijzeren profielen, onderaan zijn ze voorzien van een aluminium plaatje met magneten. Bovendien zijn ze stapelbaar zodat de koper er erg origineel mee kan zijn. Dit alles is mogelijk dankzij de meegeleverde ijzeren grondplaat die zichtbaar of verstopt onder een tafellaken of -loper gebruikt kan worden.”

Onze Y Vase bestaat in twee formaten; Y grand en Y petit. Ze is te verkrijgen in de kleuren zwart, wit en rood. Een set bestaat uit een grote of twee kleine vaasjes met grondplaat en kost 25 euro. Een kleine vaas kan apart bijgekocht worden voor 12 euro. Een grondplaatje kost 1,50 euro. De eerste exemplaren gingen reeds de deur uit tijdens de kaas- en wijnavond die een paar weken geleden plaatsvond in onze school. Ondertussen werd ook een website gelanceerd waarop ‘ons kindje’ te koop wordt aangeboden. Ik merk alvast dat onze minionderneming alle betrokkenen dichter bij elkaar brengt, wat heel positief is. De eerste kennismaking van ons product met het grote publiek leverde alvast heel wat positieve reacties op. Ook Vlajo, de overkoepelende organisatie van het project miniondernemingen, was enthousiast toen we onze Y Vase tijdens het kick-offmoment voorstelden.”

De branding

Wie kennis wil maken met de Y Vase krijgt daarvoor uitgebreid de gelegenheid op vrijdag 8 december tijdens de jaarlijkse kerstmarkt in de branding aan de Ringlaan 30 in Heule of op vrijdagavond 15 december in zaal Kubox. Online is de Y Vase te koop via www.onyvase.be. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier