Minder subsidie voor windmolens op zee

© BELGA
Redactie KW

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) werkt aan een verdere verlaging van de subsidies voor windmolens in de Noordzee. Dat vernam De Tijd in regeringskringen. Uit een rapport van de energieregulator Creg blijkt dat er sprake is van oversubsidiëring.

De regering-Di Rupo verlaagde eind 2013 al het steunmechanisme voor de nieuwe windmolenparken op zee. Maar de gegarandeerde opbrengst van 138 euro per 1.000 kilowattuur stroom komt volgens de Creg nog steeds neer op een oversubsidiëring. De windmolenparken genieten niet alleen groenestroomcertificaten, maar krijgen ook subsidies voor het leggen van een kabel naar het vasteland.

Na de miljardenfactuur voor de Vlaamse regering door de oversubsidiëring van de zonnepanelen wil de regering-Michel snel ingrijpen in de subsidies voor de windmolenparken op zee om een financiële kater te vermijden. De kosten worden immers doorgerekend aan bedrijven en gezinnen.

Plannen in gevaar?

Het terugdraaien van de subsidies voor de windmolens op zee dreigt de projecten die nog op stapel staan in het gedrang te brengen. Vorige week werd de financiering van een vierde windmolenpark op zee, Nobelwind, getekend. Er zijn plannen voor de bouw van nog vijf windmolenparken in de Noordzee. De sector waarschuwde al dat een verlaging van de subsidies die plannen in gevaar kan brengen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier