Minder maar grotere winkels bij ons

Foto a-SB © STEFAAN BEEL
Redactie KW

In acht jaar tijd zijn 8 op de 100 winkels in onze gemeenten verdwenen. Maar… de winkeloppervlakte is met bijna 9 procent toegenomen. Minder maar grotere winkels dus.

Dat blijkt uit een onderzoek van ‘de detailhandel op gemeentelijk niveau’ dat werd uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse provincies en de ondernemerscentra.

Onze provincie onderscheidt zich in dat onderzoek op meer dan één manier. Zo is de ‘dichtheid’ aan winkels zeer hoog in vergelijking met andere provincies. Per 1.000 inwoners tellen we hier 11 winkels.

Flagship store

Er zijn ook minder filialen dan in de andere provincies, al is de aanwezigheid van winkelketens de voorbije jaren ook bij ons toegenomen. Er zijn zelfs enkele flagship stores – dat zijn grote winkels die gebouwd zijn rond één merk of één product – die alleen in West-Vlaanderen een vestiging hebben. Dat zal dan wel meestal Knokke zijn. Het gaat om winkels zoals die van Rolex.

In onze provincie is het aandeel van unieke zelfstandige uitbaters het grootst: 8 op de 10 uitbatingen zijn bij ons in handen van unieke zelfstandigen.

Cultuur

De kust heeft er natuurlijk veel mee te maken, maar West-Vlaanderen schittert ook wat het aantal horecazaken betreft. Een kwart van alle Vlaamse horecazaken is bij ons te vinden en zelfs cultureel gooien we hoge ogen: bija één derde van de cultuurhuizen zijn West-Vlaams.

Laagste leegstand

Nog een opmerkelijk West-Vlaams cijfer: de leegstandsgraad is hier bij ons het laagst van heel Vlaanderen. Dat betekent dat er hier het minst handelspanden leegstaan in verhouding tot het aantal panden dat wordt uitgebaat.

Meer info over detailhandel op gemeentelijk niveau: www.detailhandelvlaanderen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier