Mike en Brecht scheren hoge toppen met Play It Safe: “Vroeger les over games, nu mét games”

© JA
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Al spelend leren over veiligheid en preventie op de werkvloer: dat kan met Play It Safe. De game bedacht door Mike Ptacek en Brecht Kets, dingt naar de titel Beste Starter van de Kortrijkse Tower Awards. Ze gingen al lopen met de eerste prijs van Bizidee. “We willen bijdragen tot een mentaliteitsverandering rond preventie”, zeggen de CEO’s.

Greygin – het is een verwijzing naar hun haarkleur – is het bedrijf van Mike Ptacek en Brecht Kets. De voormalige docenten van de opleiding Digital Arts and Entertainment aan Howest ontwikkelden een game die werknemers opleidt rond preventie en veiligheid. “Wij willen levens redden met games“, is de slagzin van de bedenkers van Play It Safe. “Vroeger gaven we les over games”, zegt Brecht, “nu geven we les met games.”

Toen het AZ Groeninge op een dag bij hen om een oplossing kwam vragen over hoe het personeel op een efficiënte manier kon opgeleid worden rond brandpreventie, werd de kiem voor het leerplatform Play It Safe geplant. De spin-off van Howest is een van de eerste start-ups die binnenkort zijn intrek neemt in de nieuwe co-creatiehub Hangar K op Kortrijk Weide.

Praktisch aanpakken

“Bedrijven stoten telkens op dezelfde logistieke problemen. Waar vinden ze de tijd en een locatie om het kennisniveau van al hun werknemers op vlak van preventie en veiligheid bij te schaven? Opleidingen zijn vaak duur en theoretisch en hoe weet je of er ook effectief resultaten worden geboekt?”, zegt Mike. “De CEO’s wijzen op het belang van preventie op de werkvloer. Er zijn gewoon te veel ongevallen en die zorgen niet alleen voor menselijk leed maar ook de kosten aan verloren werkdagen zijn enorm.”

Mike en Brecht scheren hoge toppen met Play It Safe:

“Via het spelen van een game kan je iedereen bereiken en voor de verschillende omgevingen en sectoren, van kantoren tot keukens, werven en industrieën, hebben we verschillende types ontwikkeld”, legt Brecht uit. “We zijn actief op zes domeinen: brandpreventie, EHBO, algemene veiligheid, hygiëne, ergonomie en het psychosociale. Dat laatste wint aan belang.”

“Het doet deugd te weten dat er iemand zit te wachten op je idee”

Brand

Wie een module van de game speelt, moet effectief aan de slag. “Als je in de game moet reageren op een brand, moet je al de noodzakelijke stappen doorlopen om de brand te blussen. Anders kan je het spel niet uitspelen. We baseren ons op een doctoraatsstudie van de Universiteit van Gent die de zegswijze ‘al doende leert men’ bevestigt. Door de game te spelen stijgt de kennisoverdracht en het kan bovendien in een beperkte tijd. Wie inlogt via de computer of op een ander toestel, kan meteen beginnen spelen. De preventieadviseur van het bedrijf houdt via een tool de activiteiten en de trends bij en kan met die gegevens verder aan de slag. Op die manier kan je tijdens een klassieke opleiding meer inzetten op de praktijk, dat is zowel voor lesgevers als voor wie les krijgt het leukste en het meest doeltreffend.”

Bekroningen

De start-up schoot in februari 2017 uit de startblokken. In december prees de wedstrijd Bizidee van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen het businessplan van Play It Safe als het beste uit honderd goedgekeurde dossiers. Ook bij de Tower Awards, die in februari ondernemingen in Kortrijk bekroont, is Play It Safe in de running in de categorie Beste Starter. “Het is onze ambitie om mensen automatisch aan Play It Safe te laten denken wanneer het over preventie gaat”, zegt Brecht. “Uiteraard doet het ook deugd om bevestiging te krijgen, dat er werkelijk iemand zit te wachten op jouw idee”, voegt Mike toe.

Mike en Brecht scheren hoge toppen met Play It Safe:

Ondertussen testen duizend leerlingen uit het middelbaar onderwijs de game met als bedoeling in de toekomst middelbare scholen de kans te geven hun leerlingen via Play It Safe op te leiden rond EHBO en preventie. “De eerste hulp is cruciaal, iedereen zou basishulp moeten kunnen toedienen.”

2018 wordt een belangrijk jaar. “In 2017 hebben we onze doelstellingen meer dan bereikt. Nu wordt het zaak om nog meer naambekendheid te krijgen in België en stilaan ook daarbuiten. We hopen dit jaar in België aan 45.000 licenties te komen. Gamification is een hot topic, preventie is dat ook. De tijdsgeest zit goed voor Play It Safe. We hebben alles in handen om tot een mentaliteitswijziging te komen rond preventie.”

Info: www.playitsafe.eu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier