Michelin verwelkomt 57 nieuwkomers in nieuwe Bib Gourmand

Redactie KW

Michelin pakt in zijn nieuwste gids voor het eerst uit met meer dan 285 Bib Gourmand-adressen. Onder de nieuwkomers zijn er vijf West-Vlaamse restaurants.

Casanova in De Haan, Kok sur Mer in Vlissegem, De Huifkar in Koksijde, Bistro Desanto in Kortrijk en Toi Moi et la Mer in Oostende zijn de nieuwkomers in de culinaire gids. Er verdwenen twee kustrestaurants uit de lijst: Hostellerie Renty in Middelkerke en Channel 16 in Zeebrugge.

De stempel van de Bib Gourmand prijkt op steeds meer restaurants. Het concept van een keuzemenu onder de 37 euro, ongeacht de kookstijl, maar steeds met seizoensgebonden producten in de hoofdrol is uitgegroeid tot een begrip. De cijfers van editie 2015 spreken voor zich: 285 restaurants, waarvan 57 nieuwkomers, krijgen het bekende symbool naast hun naam. De Michelin-inspecteurs reisden naar alle uithoeken van de Benelux en vonden er uiteenlopende leuke adresjes die duidelijk aanslaan.

Stijging van vijftig procent

België en Luxemburg spannen de kroon met 35 nieuwkomers, een stijging met zowat vijftig procent ten opzichte van de vorige gids. De diversiteit en variatie van de selectie springt meteen in het oog, zowel qua keukenstijl als qua ligging.

In totaal staan 23 West-Vlaamse restaurants in de gids:

Triton, Blankenberge

Assiette Blanche, Brugge

Kok au Vin, Brugge

Kurt’s, Pan, Brugge

Pergola, Brugge

Refter, Brugge

Luna Piena, Damme

‘t Notarishuys, Diksmuide

Casanova, De Haan (nieuw)

Villared, Izegem

La Croisette, Knokke-Heist

De Huifkar, Koksijde (nieuw)

Bistro Desanto, Kortrijk (nieuw)

Toi Moi et la Mer, Oostende (nieuw)

Le Flore, De Panne

8chef, Sint-Idesbald

‘t Apertje, Sint-Kruis

Tête Pressée, Sint-Michiels

Forum, Torhout

Olijfboom, Veurne

Kok sur Mer, Vlissegem (nieuw)

Gasthof ‘t Hommelhof, Watou

Bistro Cuisine Kwizien, Zwevezele

(MF/MVM)