Met poezen of katers op café, het kan binnenkort ook in Kortrijk

Birgit Verbeke en haar broer Arne openen deze zomer een kattencafé in hartje Kortrijk. © TGM
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Deze zomer openen Birgit en Arne Verbeke een kattencafé in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Kuro Neko biedt een kopje koffie aan en het gezelschap van een heleboel katten. “De kat staat centraal”, vertellen broer en zus.

Vorig jaar reisde Birgit Verbeke naar Thailand waar ze het voorbeeldcafé van haar dromen zag. “In elk stadje zijn er wel één of twee kattencafés. Ik heb het idee niet meer kunnen loslaten en ik moest niet veel moeite doen om mijn broer Arne, die net als ik een enorme kattenliefhebber is, te overtuigen”, lacht Birgit. “We zijn met katten opgegroeid”, zegt Arne. “Ze hebben karakter, ze zijn zacht, lief en grappig.” Birgit werkte tot voor kort als tandartsassistente en Arne neemt binnenkort afscheid van zijn job in een bedrijf voor verwarming, ventilatie en sanitair.

Kopjes geven

Birgit en Arne openen hun kattencafé in Komma in De Lucht, het vroegere café van boekhandel Theoria in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. “We zullen vooral een koffiebar zijn“, vertellen broer en zus. “Er zal ook ontbijt zijn en lekkers voor bij de koffie. Op de bovenverdieping maken we een co-workingspace voor freelancers, de katten blijven beneden ter bevordering van de concentratie.” De kattenliefhebbers plannen ook workshops met een dierenarts, yoga met katten of filmvoorstellingen.

“We zullen tien katten in huis hebben en we maken plaats voor vijf katten die geadopteerd kunnen worden. We werken daarvoor samen met dierenarts Elke Scherpereel. Een asiel is niet ideaal voor katten. Studies wijzen uit dat katten een aangenamer karakter krijgen en sneller geadopteerd wanneer ze opgevangen worden in een kattencafé. De nieuwe baasjes worden natuurlijk wel steeds gescreend.”

Therapie

Het café wordt ingericht met mandjes, speeltjes en krabpalen. “De kat komt op de eerste plaats”, zegt Birgit. “We zullen hier met een aantal rotverwende beestjes zitten”, lacht ze.

Het is de bedoeling dat ze zich hier thuis voelen en ook een band opbouwen met de vaste klanten. In datzelfde idee zouden we graag samenwerken met woonzorgcentra”, vertelt Arne. “Steeds meer rusthuizen laten huisdieren toe of bieden therapie met dieren aan. Vanuit datzelfde idee willen we graag ouderen en katten samenbrengen.”

(Jasmien Aernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier