Mensen staan centraal bij Mariënstede

© ©2017 Jan STRAGIER
Redactie KW

Dienstencentrum Mariënstede in Dadizele opent dit najaar een gloednieuwe buurtwinkel: Chateau Superette. Daar zal het naast de vele eigen producten ook voedingswaren uit de regio aanbieden. “Bij ons staan mensen centraal”, zeggen directeur Lieven Detavernier en atelierverantwoordelijke Koen Vandemoortele.

Het intussen bekende dienstencentrum Mariënstede zag in 1985 het levenslicht in de schoot van Dominiek Savio uit Gits en de Christelijke Mutualiteiten van Kortrijk. Nu is het niet meer weg te denken uit het Dadizeelse dorpscentrum, waar het centrum een statig kasteel en bijhorend landgoed runt.

“Wij zijn een dienstencentrum voor volwassenen met eender welke beperking die zich binnen een straal van twaalf kilometer rond de basiliek van Dadizele bevinden”, leggen directeur Lieven Detavernier (57) en verantwoordelijke atelierwerking Koen Vandemoortele (36) uit. “Op ons terrein verblijven 45 mensen en we servicen ook nog 25 mensen die buiten Mariënstede wonen. Dagelijks zijn er bij ons een zeventigtal mensen aan de slag.”

Die zijn actief in kleine groepjes bij bedrijven of organisaties waar Mariënstede mee samenwerkt of steken de handen uit de mouwen in het eigen atelier. “Ook hier gebeurt het werk in kleine groepjes, want dan kunnen we elk individu extra aandacht schenken.”

100 % West-Vlaams

De gebruikers van Mariënstede zijn in totaal in twintig verschillende sectoren aan de slag. “Vroeger lag de nadruk fel op productie en ontspanning, nu bieden we ook veel diensten aan. En dat gebeurt vooral door bij bedrijven ter plaatse te werken.”

Ook het Hip Terrasje, dat tussen 1 mei en 30 september elke zondag op Mariënstede zelf wordt georganiseerd, is een schot in de roos. Naast de vele diensten is Mariënstede vooral bekend om de heerlijke streekproducten die het zelf maakt. “Een van de hoekstenen van onze werking. Wij produceren onze eigen kaas, yoghurt, melk, maken dagelijks een 35-tal broden, koekjes… Onze Ridder Janchocolade werd dan weer beloond met het 100 procent West-Vlaams-label, net als onze confituur en onze heerlijke Mariëntalerkaas. In 2018 willen we ook uitpakken met eigen roomijs.”

“Maar: we produceren altijd op het tempo van onze gebruikers. Vergelijk het met de bieren van de paters van Westvleteren. Zij produceren ook enkel wat ze zelf nodig achten. Mariënstede is bovendien de kleinste erkende kaasmakerij van Vlaanderen. Dat zet onze werkwijze perfect in de verf. En daar zijn we erg trots op.”

“Wij zijn de kleinste kaasmakerij van het land en daar zijn we trots op”

Mariënstede participeert aan het traject van de ‘makers van geschenken’ dat de POM West- Vlaanderen initieerde samen met een dertigtal organisaties uit de zorg en de sociale economie. Opzet is een West-Vlaams netwerk uit te bouwen en de krachten te bundelen om samen te werken en gezamenlijk naar buiten te treden met unieke, authentieke geschenken met een verhaal.

Nuttig

Mariënstede blijft allesbehalve stilzitten. “We hebben uiteraard de ambitie om nog meer mensen te faciliteren, maar alles staat of valt met de subsidies die binnenkomen. We kunnen nu al mooi werk leveren, maar dat mag altijd nog iets meer zijn. Feit is dat, dankzij onze manier van werken, de gebruikers zich nuttig voelen en hun zelfvertrouwen zien groeien. Daarvoor doen we het.”

In 2018 wordt een nieuwe zuivelruimte in gebruik genomen en zullen er ook drie nieuwe woonstudio’s opgeleverd worden, maar ook dit najaar komt er een stevige vernieuwing aan binnen Mariënstede. Op 1 december willen we onze vernieuwde buurtwinkel openen. Die wordt momenteel fel uitgebreid. Met Chateau Superette, zoals die zal heten, willen we tien procent eigen producten aanbieden en het gamma aanvullen met voedingsmiddelen uit de eigen streek.”

“Onze gebruikers zullen er de mensen bedienen en bijstaan in een totaal vernieuwd concept. Die visie ligt volledig in de lijn van het DNA van Mariënstede: altijd en overal met onze gebruikers op de eerste plaats.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier