MEET HET in De Haan is een innovatie op vlak van samenwerking

Redactie KW

Samen met twee andere bedrijven strijdt MEET HET voor de eer van Beloftevolle KMO van het jaar.

Een initiatief van Unizo West-Vlaanderen. MEET HET zijn jonge ondernemers landmeetkundigen die door een netwerk van samenwerkingen uit te bouwen een sterk merk hebben ontwikkeld. “Bij mijn weten is dit uniek op wereldvlak”, aldus Bram Van Londersele uit De Haan.

Een landmeter-expert doet meer dan topografische metingen. Hij maakt bijvoorbeeld ook schattingen op van gebouwen en gronden, meten voor grensbepalingen. “We hebben onlangs een project uitgevoerd waarbij 20 scholen in Antwerpen moesten worden opgemeten”, legt Bram Van Londersele uit. Dat MEET HET bij de drie laatst genomineerden is, stelt hem zeer tevreden. “Het is een eer, zoiets geeft meer naambekendheid en het is een schouderklop voor het werk van de afgelopen jaren.”

Sleutel tot succes

Want jong zijn en een bedrijf beginnen is een intensieve en risicovolle opdracht. Maar op een dag studeer je af als landmeter-expert en wil je aan de slag. Bram Van Londersele uit De Haan startte als zelfstandig zaakvoerder zijn eigen bedrijf. Tegelijk gingen ook zijn twee vrienden, Jonas Van Hooreweghe en Jonas Van Dosselaer van start. Maar algauw kwamen ze tot de constatatie dat ze samen sterker waren dan alleen. “Het ondernemerschap in België wordt niet echt gewaardeerd”, klinkt het bij Bram. “Ook de markt van de landmeters-expert is een oude mannenbastion om daar als jonge gast je weg in te vinden. Reken dan ook nog al die administratieve verplichtingen bij, het is echt niet simpel. Daarnaast moet je als zelfstandige expert enorm investeren, er zijn meetinstrumenten die 40.000 tot 50.000 euro kosten. We merkten al snel dat we elkaar regelmatig nodig hadden. Voor advies maar ook vraag voor samenwerking bij bepaalde opdrachten. We zagen toen, dat was eind 2011, dat samenwerken de sleutel tot succes kon zijn. Begin 2012 zijn we dan officieel gestart als geassocieerde landmeters-expert onder de naam MEET HET met als maatschappelijke zetel De Haan. Voor onze klanten was dit veel duidelijker. We bleven wel alle drie zelfstandige zaakvoerders, maar we werken voor veel projecten samen, geven advies en steun aan elkaar. Als landmeter kun je niet in alles gespecialiseerd zijn, door samen te werken kun wel specialiseren en naar de klanten is dat zeker een meerwaarde.”

Ambitie

De drie vrienden breidden ondertussen hun MEET HET uit tot zeven kantoren over heel Vlaanderen. “We willen zeker nog verder uitbreiden, dit jaar met nog een of twee kantoren, volgend jaar met meerdere kantoren. We willen gebieddekkend opereren, zodat de klanten op korte afstand een kantoor vinden. Maar voorop staat dat we overal dezelfde kwaliteitsstandaard aanhouden. Dat de klanten weten dat we goed werk leveren. We kunnen ook beroep doen bij MEET HET op een vliegende landmeter die we kunnen boeken per dag. Hij springt dan mee op de kar voor bepaalde projecten. Als je alleen werkt, kun je veel zaken niet bieden; wij hebben ons netwerk om de klant op zijn wenken te bedienen. Vandaar dat we soms wel tegenwerking krijgen van individuele landmeters-expert. Ook grote bedrijven zien ons als concurrenten. Ze hebben soms tien of 20 werknemers die voor hen werken, dat is een ander concept dat het onze. Wij werken allemaal op zelfstandige basis en zo het is onze eigen zaak, daardoor zijn we extra gemotiveerd. Het is een nieuw concept en bij mijn weten uniek op wereldvlak.”

De winnaar van Beloftevolle KMO wordt bekend gemaakt op donderdag 6 november in het Kinepolis in Kortrijk.

(AV)

>> www.kmolaureeat-west-vlaanderen.be of www.meethet.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier