Meer stakers dan twee weken geleden in West-Vlaanderen

© BELGA
Redactie KW

De stakingsdag in West-Vlaanderen is begonnen met meer stakers dan tijdens de provinciale stakingsdag, precies twee weken geleden.


© BELGA

Dat zien onder meer de vakbonden ABVV en ACV maandagochtend. Vooral in grote bedrijven en aan industriezones is er veel volk opgedaagd aan de stakingsposten. “De staking wordt goed opgevolgd. Er zijn heel wat meer stakers dan twee weken geleden”, zegt Erik Van Deursen, provinciaal secretaris van ABVV. “Er zijn ook weinig incidenten. Er komen weinig werkwilligen opdagen waardoor er weinig discussie of obstructie is”, aldus de vakbondsman vanuit Waregem, waar er ‘s ochtends toch even wat politie aanwezig was. ACV spreekt van dubbel zoveel stakers.

Veel grote bedrijven liggen stil. Bij Bekaert in Zwevegem wordt er veel hinder verwacht, bij Picanol in Ieper ligt de productie helemaal stil. “We betreuren dan ook dat ons bedrijf in kort tijd, een derde keer op een maand tijd, opnieuw getroffen wordt door een staking”, klinkt het daar.

Andere bedrijven gingen creatief om met de staking. Zo sliepen ongeveer 240 werknemers van Thermote & Vanhalst op het bedrijf. Zo waren werkwilligen stakingsposten te slim af. Ook bij de kmo’s wordt er doorgaans gewerkt. Unizo trakteert in Veurne zelfs op frietjes voor alle werkwilligen.

De haven van Zeebrugge ondervindt al hinder sinds zondag. Er was zondagavond al geen trafiek meer, en dat zal maandag zo blijven. Bij steden en gemeenten is er een wisselend beeld, net zoals bij de jongste stakingsdagen. In Brugge blijven de meeste diensten en musea dicht. In andere centrumsteden blijft vooral de sportinfrastructuur gesloten. Er werd ook gewaarschuwd dat de vuilnisophaling verstoord zou zijn, maar bijvoorbeeld in de zone Mirom, regio Menen en Roeselare, wordt het vuil opgehaald.

(BELGA)