Meer dan 500 miljoen euro aan materieel op Matexpo

© JVGK
Axel Vandenheede

Wie in Kortrijk naar boven kijkt, ziet overal kranen. Maar nergens staan er momenteel zoveel als op Kortrijk Xpo. Logisch, want Matexpo is aan de gang. Directeur Gregory Olszewski kan indrukwekkende cijfers voorleggen. “Op Matexpo zijn er meer dan 100 kranen te bewonderen.”

Matexpo is dit jaar aan zijn 37ste editie toe en de tweejaarlijkse vakbeurs voor bouwmaterieel stelt opnieuw allerlei technische hoogstandjes tentoon. Directeur Gregory Olszewski gaf een rondleiding op de beurs. Matexpo in 10 duizelingwekkende getallen.

10

De exposanten op Matexpo komen uit 10 landen, de bezoekers voornamelijk uit ons land, maar ook uit Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk.

12

Het aantal medewerkers van Matexpo zelf tijdens de beurs. Gregory Olszewski: “Het gaat om vaste medewerkers, maar ook om freelancers, interimkrachten of jobstudenten. Daarnaast zijn er nog de leveranciers, het cateringpersoneel, de mensen van Kortrijk Xpo…”

105

Het minimumaantal kranen dat op Matexpo staat opgesteld. Gregory Olszewski: “Op de site vallen meer dan 20 toren- en montagekranen te bewonderen. Er staan ook meer dan 15 telescopische kranen en meer dan 70 autolaadkranen.”

250

Geen vakbeurs voor bouwmaterieel zonder graafmachines. Wie fan is van dergelijke machines, kan zijn hart ophalen op Matexpo: er zijn liefst 250 graafmachines te bezichtigen.

4.000

Matexpo is een meerdaagse vakbeurs. Veel medewerkers, exposanten, bezoekers… overnachten hier dan ook. Gregory Olszewski: “Matexpo is goed voor meer dan 4.000 overnachtingen. Kortrijk telt zo’n 700 kamers en die zitten gedurende de beursperiode vol. Ook in de omliggende gemeenten zijn de meeste hotels volgeboekt.”

20.000

De exposanten, medewerkers en bezoekers willen op de vakbeurs ook iets eten. Gregory Olszewski: “In totaal worden zeker 20.000 maaltijden genomen, verspreid over de restaurants en standen.”

40.000

Het minimumaantal bezoekers dat Matexpo op deze editie verwacht. Daarmee zou het record van de editie in 2015 (39.335 bezoekers) opnieuw gebroken worden.

135.000

Bouwmaterieel is groot en vraagt dus veel plaats. Gregory Olszewski: “Matexpo neemt liefst 135.000 vierkante meter in. Daarvan is 42.000 vierkante meter overdekt. Voor de buitenstanden werden meer dan 85 tenten of containerconstructies gebouwd.”

4.000.000

De totale omzet van de nv Matexpo bedraagt meer dan 4 miljoen euro.

500.000.000

Vijfhonderd miljoen euro. Dat is naar schatting de waarde van al het materieel. De veiligheidsmaatregelen zijn dus strikt. Gregory Olszewski: “Hoeveel al dat materieel weegt? Zoiets schatten is onmogelijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier