Meer dan 50 miljoen euro voor duurzame omvorming van de West-Vlaamse economie

Jos Remaut

Dé blikvanger uit het budget 2016 van de provincie West-Vlaanderen is wel het strategisch-economisch plan ‘West Deal’, waarbij de provincie via de POM (Provinciale OntwikkelingsMaatschappij) voluit inzet op de duurzame transformatie van onze economie.

Via een een strategisch Europees financieringsinstrument, de GTI (Geïntegreerde Territoriale Investeringen), is de provincie erin geslaagd van een budget van ruim 50 miljoen euro te verzamelen voor het uitrollen van West Deal. 23 miljoen daarvan komt van Europa.

“Deze middelen worden ingezet voor de West-Vlaamse speerpuntsectoren (clusters) én met een evenwichtige spreiding, zowel budgettair als inhoudelijk, over de diverse regio’s van onze provincie”, zegt gedeputeerde voor economie Jean de Bethune (CD&V).

Concreet gaat het over de clusters West Flanders’ Health Center, met verankering in de Brugse regio; WestFood.Be – Flanders’ Food Valley, met verankering in de regio Roeselare; Blue Growth, (de zogenaamde mariene hub, met o.m. alternatieve energiewinning en aquacultuur), met verankering in Oostende; New Green Valley ‘Integrated Clean Products & Processes), met verankering in de Westhoek; TechniX, met verankering in Zuid-West-Vlaanderen en WestPoort, flankerende logistieke strategie met verankering in Zeebrugge.

Aanvullend is er ook nog West@Work, dat zich bezighoudt met flankerend tewerkstellingsbeleid voor zij die moeilijk toegang krijgen tot de arbeidsmarkt.

Voor de uitwerking van dit plan werkt de Provincie systematisch vanuit een breed maatschappelijk en socio-economisch kader, met betrokkenheid van alle academische spelers die actief zijn in West-Vlaanderen. En met steun ook van de relevante sectorfederaties en een lokaal draagvlak, o.m. via nauwe associatie met de centrumsteden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier