Medewerkers Kortrijkse drukkerij participeren in zonnepanelen

© iStock
Redactie KW

Dinsdagvoormiddag werden de 2.000 hoogrendementspanelen op het dak van drukkerij Inni Group in Kortrijk aangesloten. Samen staan ze in voor 90 procent van de energiebehoefte van het bedrijf én is de installatie goed voor een daling van 190 ton CO2-uitstoot. Ook de eigen medewerkers kunnen mee investeren in het groene initiatief.

Uniek aan dit zonnepanelenpark is dat de 130 werknemers mee kunnen participeren, een nieuw model in Vlaanderen. Ook omwonenden en andere particulieren kunnen mee investeren. “Het lijkt me als werknemer fijn om te weten dat je niet alleen onder het dak je loon verdient, maar ook op het dak de zon kan laten werken voor jouw portemonnee“, aldus minister Tommelein.

“Wie deelneemt heeft een rendement van net geen vier procent. Daar kan geen spaarboekje tegenop”, zegt de minister die dergelijke participatiemodellen fors ondersteunt. Op die manier kan iedereen, ook wie geen zonnepanelen kan leggen, alsnog investeren in een alternatieve energie en zijn duit in het zakje doen voor een beter klimaat.

Primeur

“Particulieren en werknemers van de dakeigenaar investeren een bedrag tussen de 2.000 euro en 50.000 euro en kunnen rekenen op een gewaarborgd nettorendement van 3,9 procent op een achtjarige lening. Dat ook werknemers participeren is een primeur, die nu al interesse en navolging krijgt“, aldus Manu Jans, CEO GreenPulse, ontwikkelaar en beheerder van de installatie.

Minister Tommelein mocht het zonnepanelenpark inhuldigen maar dat liep niet van een leien dakje. De hoogtewerker die de prominenten, waaronder ook burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne moest naar boven brengen, blokkeerde halfweg. Uiteindelijk moest iedereen via trappen, langs en onder de ventilatiebuizen, over daken en met behulp van ladders het dak bereiken. Gelukkig verliep de terugweg vlotter toen de hoogtewerker hersteld bleek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier