Markegemse melkkoe Fjodora is mooiste van Vlaanderen

Redactie KW

Op de grootste land- en tuinbouwbeurs van Vlaanderen, Agriflanders in Flanders Expo in Gent, wordt elke twee jaar de mooiste koe per categorie verkozen. Fjodora, de vierjarige roodbont van landbouwer Geert Van der Meulen (48), werd door een internationale jury uitgeroepen tot de mooiste jonge melkkoe van Vlaanderen.

Drie van de vijftig melkkoeien van het gemengd bedrijf van Geert Van der Meulen werden genomineerd. “Ik kamp tegen boeren met meer dan tweehonderd melkkoeien”, zegt Geert. “Ik voel me dan wel de underdog maar het betekent toch dat ik goed bezig ben.” De belangrijkste troef van Fjodora is dat ze groot en robuust is: “Mooie melkkoeien hebben uiteraard ook een perfect symmetrische uier met dikke aders. Fjodora heeft ook mooie benen en een rechte rug.”

Geert kiest er voor om zijn veestapel langzaam maar zeker uit te breiden met eigen koeien. “Ik concentreer mij op duurzaamheid en het uiterlijk. Beiden zijn gelinkt. Hoe beter de bouw van een koe, hoe langer ze kan kweken.”

Kloeke dame

Iedere zondag loopt Geert met zijn mooiste dieren rond op het erf. “Het is niet evident om met mijn 66 kilo zo’n kloeke dame van 800 kilo te leiden tijdens een wedstrijd. De camera’s, de felle lichten en het publiek maken ze extra zenuwachtig. Daarom oefen ik.”

De voorbereiding voor een wedstrijd begint zes weken op voorhand. De koeien krijgen klauwverzorging en slapen op stro om zich niet te verwonden. Ze krijgen douches met de hogedrukreiniger en worden getoiletteerd door een ‘cowfitter’. Met een trimmer millimeteren ze de vacht. De rugharen wordt rechtgezet met lak. Ten huize Van der Meulen zijn ze gek op hun koeien. “Ze zijn net familie”, klinkt het.

(EVW-foto EVW)