Marc Verhofstede teelt Zuid-Amerikaanse quinoa in Zulte

"De opbrengst van quinoa is bijna dubbel zo groot als van gewone tarwe", stelt Marc Verhofstede. © Foto MV
Redactie KW

Onbekend maakt onbemind. Naast aardappelen of pasta maakt misschien ook quinoa binnenkort standaard deel uit van onze maaltijden. Het Zuid-Amerikaanse graangewas quinoa groeide dit jaar op 110 hectare Belgische akkers.

Marc Verhofstede is de enige Zultenaar en een van de weinige in Vlaanderen die dit jaar twee hectaren landbouwoppervlakte gebruikte om dat graangewas te kweken. De oogst is voorbij sinds begin september. “De bevindingen waren goed. De opbrengst is bijna dubbel zo groot als bij gewone tarwe”, evalueert Marc.

“Quinoa is een soort pseudograan, vrij van gluten en rijk aan eiewitten en mineralen. De voedzaamheidsgraad is groot. Ter vervanging van rijst en aardappelen werd quinoa de jongste tijd al veel gebruikt. Het was een proefjaar waarin je als landbouwer je teelt leert kennen”, aldus bioboer en landbouwkundige Marc Verhofstede. “Het resultaat mocht er zijn. Volgend jaar doen we het opnieuw. Quinoa is het graangewas van de toekomst. Nadat het graan in de lente werd ingezaaid, hebben we heel wat tijd voor de opvolging uitgetrokken. Er werd gewerkt om de onkruiden die zouden kunnen opduiken te snel af te zijn. We werkten sterk op de bodemconditie. Een goeie bodem geeft een gezonder gewas”

Vroeger werden tienduizenden tonnen quinoa uit Zuid-Amerika ingevoerd, ook nu is dat nog altijd het geval. “We willen het gewas daarom ook lokaal produceren”, stelt Marc. “Onze biologische boerderij in de Zaubeekstraat in Zulte is geschikt om de nodige ervaring op te doen. We willen er de consument toe bewegen meer naar lokaal voedsel te gaan. Daar is trouwens ook meer en meer vraag naar.”

(RMN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier