Lucardi keert terug naar Heulse roots

Bram Coelembier en Sanne Callens namen vorig jaar de zaak Lucardi over. In het voorjaar van 2018 keren ze terug naar hun roots en willen een winkel openen op de site aan de Bozestraat in Heule. De werken starten binnen enkele weken. © KDS
Redactie KW

Goed nieuws voor de zoetemondjes in Heule! De winkel van Lucardi, bekend om zijn ambachtelijk roomijs en chocolade, verhuist in het voorjaar van 2018 opnieuw naar de Bozestraat in Heule. “De winkel wordt dubbel zo groot en bij mooi weer zal je in onze tuin van een ijsje kunnen genieten”, klinkt het.

Lucardi is al dertig jaar een begrip voor alles wat met roomijs en chocolade te maken heeft. Het bedrijf, gelegen in de Bozestraat in Heule, werd in 1987 opgericht door ‘Lutje’ Verbaeys en Carl Coelembier. Negen jaar geleden kwam zoon Bram (27) in de zaak werken. Het stond ergens in de sterren geschreven dat hij de zaak ooit zou overnemen. Als kleine jongen stond hij in het atelier al in de potten te roeren.

Ik ben als het ware geboren tussen de chocolade“, lacht Bram. “Het was voor mij een evidentie om aan Ter Groene Poorte te gaan studeren en uiteindelijk de zaak over te nemen. Dat het zo snel zou gebeuren, was niet gepland. Alles is in een stroomversnelling geraakt door het plotse overlijden van mijn mama drie jaar geleden. Dit drama was voor iedereen een enorme shock. Gelukkig konden we in die moeilijke periode op enorm veel steun en begrip rekenen van onze klanten, personeel, familie en vrienden.”

“We hebben moeten vechten voor het voortbestaan van Lucardi, maar het is ons gelukt. Ik ben daar heel blij om.” Bram en zijn vriendin Sanne Callens (27) namen vorig jaar de zaak volledig over. Het is dankzij hen dat het bedrijf nu terugkeert naar de roots. “Het atelier is altijd op de site gebleven, maar door plaatsgebrek is de winkel destijds verhuisd naar de Heirweg in Kuurne, op het industrieterrein Kortrijk-Noord. Dat was ook een goede locatie, maar de winkel is er opnieuw te klein geworden. Vandaar onze plannen om terug te keren naar Heule.”

Ijsje in de tuin

In een loods achteraan de site wordt een splinternieuwe winkel geïntegreerd. De werken starten binnen enkele weken, de opening is gepland in het voorjaar van 2018. Volgens Sanne wordt de winkel een pak klantvriendelijker. “Het pand is dubbel zo groot, dat betekent dat we onze ambacht en kwaliteit nog beter in de kijker zullen kunnen zetten en het ruime aanbod – van ijs(jes), ijstaarten, pralines, truffels, snoeptaarten en ander lekkers – overzichtelijker zal worden gepresenteerd.”

“Mijn mama was de glimlach en het hart van Lucardi”

“Er wordt ook een tuin aangelegd waar de klanten kunnen genieten van een lekker ijsje. Dat is ook een beetje het handelsmerk van Lucardi. Op grote evenementen zoals de Tinekesfeesten in Heule zijn we altijd present met onze befaamde ijskar.” Na de verhuizing wordt de service een stukje uitgebreid. “De openingsuren worden ruimer“, zegt Bram. “In Heule zal de winkel over de middag open zijn en we installeren een grote diepvriezer die 24 op 24 en 7 op 7 toegankelijk zal zijn”, zegt Bram. “Wie bijvoorbeeld een ijstaart heeft besteld, kan ze aan de hand van een code enkele uren voor het feest uit onze diepvries komen afhalen. De winkel zelf wordt bovendien rolstoeltoegankelijk.”

Workshops in atelier

Het koppel heeft ook plannen om opnieuw workshops in het atelier te organiseren. “Vroeger bestond er in Heule de Roefel. We hebben heel wat klanten die vroeger als kind bij ons zo’n workshop hebben gevolgd. Het is pure nostalgie. Daarom nemen we binnenkort die draad weer op, en ook de bedrijfsbezoeken keren terug.” De overname door Bram en Sanne moet Lucardi een nieuwe schwung geven. “Maar het is niet de bedoeling om een industriële reus te worden“, zegt Bram. “We blijven ambachtelijk werken zodat we onze uitstekende kwaliteit kunnen blijven garanderen. Wat we wel doen, is experimenteren met nieuwe smaken.”

Uiteraard hou ik vast aan de tradities. Er zijn mensen die al bijna dertig jaar naar ons komen voor die ene praline. Dan moet je dat niet veranderen. Maar ik probeer ook af en toe wat nieuwe dingen uit. Ik kan hiervoor nog altijd rekenen op Philip, al twintig jaar trouw bij ons in dienst, en mijn vader Carl. Hij mag dan wel met pensioen zijn, door zijn jarenlange ervaring is zijn mening sowieso een verrijking.”

Bram en Sanne popelen om de nieuwe vestiging in Heule te openen. “Hier is het dertig jaar geleden allemaal begonnen. Mijn ouders hebben van Lucardi een echt succesverhaal gemaakt. Mijn mama Lut, die door iedereen ‘Lutje’ werd genoemd, was de glimlach en het hart van Lucardi. Het is ongelofelijk wat ze voor iedereen heeft betekend. Uit respect voor haar, en uiteraard voor mijn vader, zullen Sanne en ik Lucardi met veel passie en liefde verderzetten.”

(Nikita Vindevogel)

Praktische info

De winkel in de Heirweg 4 in Kuurne blijft open tot de nieuwe vestiging in Heule opent. Lucardi neemt op zaterdag 30 september van 10 tot 18 uur deel aan Dag van de Klant. Elke klant krijgt bij aankoop een lekkere attentie en er is ook iets te winnen.

www.lucardi.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier