LIVE Nationale stakingsdag heeft grote impact in West-Vlaanderen

© BELGA
Redactie KW

KW.be volgt maandag alle nieuws rond de nationale stakingsdag in onze provincie op de voet.


© Foto Twitter / Melissa Haenen

12.15 uur : In West-Vlaanderen zijn meer dan dan negen op de tien postkantoren open

12.11 uur : Bart Tommelein op Twitter : Straks “WERKvergadering” met de Havencel West-Vlaanderen met als doel de groei van de Westvlaamse economie en creatie en behoud van jobs.

11.37 : In Brugge werd er door een ‘stakerskoor’ gezongen bij het Albert I-monument.

11.30 uur : Op een bedrijventerrein in Veurne deelt Unizo gratis frieten uit aan werkwilligen.

11.20 uur : Bij Roularta Media Group in Roeselare delen leden van ACV, ABVV en LBC-NVK samen gratis (groene) soep uit.

11.12 uur : Bij Bekaert in Zwevegem is de verwachtte hinder er gekomen. De vestigingen van Zwevegem, Ingelmunster en Technologiecentrum zijn dicht. Die in Aalter is toegankelijk, net zoals de kantoren in Zwevegem.

LIVE Nationale stakingsdag heeft grote impact in West-Vlaanderen

Picanol
© EF

11.36 uur : In 77 procent van de bedrijven in Vlaanderen en Brussel zijn alle medewerkers aan de slag. Dat zegt ondernemersorganisatie Voka op basis van een bevraging van ruim 1.400 bedrijven. De impact is het meest voelbaar bij grote bedrijven, luidt het.

11.30 uur : Veel mensen hebben de wagen thuis gelaten, want er is heel weinig verkeer op de Vlaamse wegen, aldus het Vlaams Verkeerscentrum. “Het is extreem rustig”, zegt Hajo Beeckman van het Verkeerscentrum. “Vanuit Brussel heb ik signalen opgevangen dat ze dit nog nooit hebben meegemaakt. De situatie daar is te vergelijken met een zondagochtend om 7 uur.”

Hoewel er weinig files staan, zijn er heel wat belangrijke wegen (tijdelijk) afgesloten

11.10 uur : In Waregem en Kortrijk is er hinder omdat stakingsposten de toegang tot de industriezones ontzeggen. Bij Picanol in Ieper ligt de productie helemaal stil. “We betreuren dan ook dat ons bedrijf in kort tijd, een derde keer op een maand tijd, opnieuw getroffen wordt door een staking”, klinkt het daar.

11.04 uur : De haven van Zeebrugge ondervindt al hinder sinds zondag. Er was zondagavond al geen trafiek meer, en dat zal maandag zo blijven. “Zowel aan de voor- als achterhaven staan er posten. Containerafhandeling is er dus niet, en ook heel wat bedrijven zijn getroffen”, klinkt het.

In Oostende is er dan weer minder hinder. “De haven is bereikbaar, via land, maar ook via het water want de dienst toegangscontrole is aan het werk. In de bedrijven in de haven wordt doorgaans gewerkt, al zijn er wel stakers of mensen die een dagje vrij hebben genomen. Aan de ingang van de windenergiecluster in de voorhaven staat één stakingspost, maar de mensen die hun bedrijf willen bereiken, kunnen aan de slag”, klinkt het.

10.58 uur : Bij steden en gemeenten is er een wisselend beeld, net zoals bij de jongste stakingsdagen. In Brugge blijven de meeste diensten en musea dicht. In andere centrumsteden blijft vooral de sportinfrastructuur dicht.

10.47 uur : In de zorgsector wordt er overgeschakeld op zondagsdienst. Dat is onder meer het geval in Brugge.

10.45 uur : In de Kortrijkse universiteit Kulak is de hinder beperkt. “De aula en klaslokalen zijn hier goed gevuld”, klinkt het bij Kulak. Bij hogeschool Vives is er gemengd beeld.

In Brugge-Oostende is er minder activiteit, maar geen hinder voor de aanwezige personeelsleden en studenten. In Kortrijk vindt maar ongeveer de helft van de lessen plaats, en in Torhout zijn heel wat lessen geschrapt.

In Tielt staakt de administratie en in Roeselare het keuken- en technisch personeel.

10.38 uur : Op de rechtbank van Brugge heeft de staking geen invloed op de gang van zaken. Er zijn geen gedetineerden, maar dat leidt zelfs niet tot uitstellen

09.39 uur : Bij de firma Vandewiele in Marke sturen stakers werkwillige collega’s door de paardenmest als ze het bedrijf binnen willen.

LIVE Nationale stakingsdag heeft grote impact in West-Vlaanderen


© Foto Twitter / Melissa Haenen

09.34 uur : In station Adinkerke bezetten 7 mensen een piket rond een vuurtje.

LIVE Nationale stakingsdag heeft grote impact in West-Vlaanderen


09.31 uur : In de grote bedrijven CNH New Holland en Packo in Zedelgem ligt het werk volledig plat. Stakersposten verhinderen werkwilligen om het bedrijf te betreden.

LIVE Nationale stakingsdag heeft grote impact in West-Vlaanderen


Ook aan het Provinciehuis Boeverbos staat een stakerspicket opgesteld. De werkwilligen worden wel doorgang verleend.

09.14 uur : 95% van alle leerkrachten van Wonderwijs Brugge staakt. De vestiging in St-Kruis is gesloten – slechts 1 leerkracht zou halftijds aanwezig zijn, maar die komt naar de vestiging in Assebroek De vestiging in Assebroek is open en voorziet opvang voor de kinderen die ingeschreven zijn. Dit zullen ongeveer 15 kinderen zijn die door 3 à 4 leerkrachten opgevangen worden.

08.47 uur : Bedrijvenzone in Waregem is afgesloten.

08.32 uur : Op de E40 is afrit 9 (Oostkamp) richting Oostende afgesloten

08.14 uur : Transportzone LAR (Lauwe – Aalbeke – Rekkem) is afgesloten door stakingspiketten.

08.07 uur : Bij Picanol ligt de productie volledig stil, ook bij onder meer Bekaert in Zwevegem wordt veel hinder verwacht.

07.58 uur : In Veurne zal Unizo vandaag frietjes trakteren aan de werkwilligen

06.18 uur : Musea en diensten bij de stad Brugge blijven dicht.

06.12 uur : Vuilnisophaling is verstoord, maar in de zone Mirom, regio Menen en Roeselare, wordt het vuil wel opgehaald.

LIVE Nationale stakingsdag heeft grote impact in West-Vlaanderen


© BELGA

05.30 uur : Er rijden geen kusttrams en amper bussen van De Lijn. Bij de belbussen rijdt 30 procent, op de streeklijnen is dat 5 à 10 procent.

05.00 uur : Alle treinverkeer ligt stil.

04.58 uur : In de haven Zeebrugge ligt alle trafiek stil. Dat zal de hele dag zo blijven.