“Liefde op het eerste gezicht”

Redactie KW

Stijn Declerck (26) is een van die vele West-Vlaamse chocolatiers. Hij opende in 2013 zijn eerste eigen chocolaterie: D’origine. Vandaag werkt hij naar een tweede winkel toe, en hoopt in de nabije toekomst van chocolade voltijds zijn beroep te kunnen maken.

Stijn Declerck werkt momenteel halftijds bij bakkerij Knockaert in Roeselare en halftijds in zijn eigen chocolaterie D’origine. “Ik klop best lange dagen. In de bakkerij start ik om 3 uur ‘s nachts en werk ik de hele voormiddag. In de namiddag begin ik in mijn winkel. Gelukkig springt mijn moeder soms bij als het nodig is.”

Hij hoopt binnenkort zijn nieuwe winkel in Kortrijk te openen. “We zijn nu volop aan het bouwen. Ik ben ook van plan naar daar te verhuizen. Het atelier zal tegen eind deze zomer klaar zijn, maar de winkel zal pas volledig ingericht zijn tegen het einde van het jaar.”

Plantrekkerij

“Die verhuizing mag er snel komen. Mijn atelier hier is nogal krap bemeten. Bij de opstart van mijn zaak was het vooral een beetje plantrekkerij. We hebben een koelcel laten bouwen op het dakterras van het huis van mijn ouders, waar ik mijn chocolade verwerk. De ruimte daar is heel klein. Als ik naar Kortrijk verhuis, komt die koelcel mee en zal die deel uitmaken van een groter atelier. Daar hoop ik ook eindelijk workshops te kunnen geven aan klanten. Daar is best wat vraag naar.”

Het leven heeft Stijn niet gebracht waar hij dacht te belanden als kleine jongen. “Ik droomde echt van een eigen restaurant, of toch zeker een carrière als kok. Toch ben ik dankbaar dat ik een opleiding aan de hotelschool heb gevolgd. Ik heb het geluk gehad mijn stage te mogen doen bij chocolatier Dominique Persoone. Ik weet niet hoe hij nu te werk gaat, maar toen ik mijn stage deed, werkte hij alleen maar met chocolatiers die van opleiding kok waren. Hij vindt koks toch net creatiever van geest.”

“Ik ben eigenlijk de eerste in de familie die professioneel bezig is in de culinaire wereld”

“Daar was het liefde op het eerste gezicht. Toen wist ik dat chocolade gewoon was wat ik wou doen. Mijn hart ligt absoluut bij de chocolaterie. Ik heb bij Dominique Persoone één maand stage mogen volgen, en daar heb ik enorm veel van opgestoken. Hij heeft ook een heel sterk team achter zich. En een hele sterke madame. Zoals alle grote meneren, vermoed ik”, lacht Stijn.

Met de opmars van chocolatiers in België, moet je je als nieuwe zaak toch zeker proberen te onderscheiden van andere zaken. “Daar steek ik veel energie in. Ik probeer mijn interieur wat artisanaal in te richten en dat ga ik ook zeker doortrekken in mijn chocolaterie in Kortrijk. Ik werk ook met originechocolade, wat betekent dat de cacaobonen uit eenzelfde streek afkomstig zijn. De smaken zijn dus heel uniek. Mensen kunnen bij mij ook gepersonaliseerde pralines laten maken.”

Kunststukken

Het bakken zit niet meteen in de genen van de familie Declerck. “Mijn vader is schoenmaker en mijn moeder verpleegster. Ik ben eigenlijk de eerste in de familie die professioneel bezig is in de culinaire wereld. Wel bakten mijn moeder en mijn grootmoeder heel graag thuis en toen hielp ik wel eens mee met brood of klaaskoeken bakken. Misschien heb ik het van hen onrechtstreeks een beetje meegekregen.”

Het liefst van al is Stijn bezig met het maken van chocoladen kunststukken. “Die stukken laten me toe wat creatiever en origineler te werk te gaan, en geven me de kans mezelf nu en dan eens her uit te vinden. Ook bij pralines kan je al eens experimenteren. Dat alles kan natuurlijk veel minder bij een bakkerij, daarom doe ik dit net zoveel liever.”

De verleiding om nu en dan eens te snoepen terwijl hij werkt, daar heeft hij al wat van af kunnen stappen. “Dat wordt een gewoonte na verloop van tijd. Alleen tijdens Pasen heb ik het soms lastig. Dan stroomt mijn winkel over met paaseitjes”, lacht Stijn. “En dan snoep ik al snel een paar eitjes tussen het werken door.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier