Leegstandstaks in Tielt lijkt een slag in het water: leegstand viert hoogtij in centrum

Foto RDC
Randy De Clercq

Wie tegenwoordig de Kortrijkstraat afloopt, die kan er niet aan ontsnappen: de leegstand blijft hoogtij vieren in het kernwinkelgebied. Nochtans had de stad er een strijdpunt van gemaakt om de leegstand te verdrijven, met onder meer een (hoge) leegstandstaks.

Het stadsbestuur was ambitieus toen de huidige legislatuur van start ging. De lokale economie moest een versnelling hoger schakelen, onder meer met meer winkels en dus minder lege winkelpanden in onze stad. De oplossing moest onder meer komen van een leegstandstaks, van jawel 12 euro per jaar per vierkante meter leegstaand winkelpand.

Tijdens een wandeling op een doordeweekse vrijdag bracht echter aan het licht dat die (dure) maatregel lang niet helpt. Vooral het deel het dichtst bij de Vierhoek lijkt helemaal verloren met het ene lege winkelpand na het andere. Maar ook verderop is er niet zoveel beterschap, met onder meer een groot leegstaand pand op de hoek met het Rameplein en straks ook een lege Blokker.

Nog op diezelfde vrijdagse lentedag liep amper volk in dé Tieltse winkelstraat bij uitstek. Ligt misschien deels aan de oorzaak van het probleem, maar toch. Is de leegstandstaks een slag in het water? “De stad is natuurlijk geen eigenaar van de leegstaande winkelpanden, wij kunnen alleen maar maatregelen nemen in de hoop op die manier de huurprijzen van de winkelpanden naar beneden te krijgen”, zegt schepen van Lokale Economie Grietje Goossens (Iedereen Tielt).

Foto RDC
Foto RDC

Eigenaars van winkelpanden betalen dus liever de leegstandstaks, of procederen liever tegen die taks, dan de huurprijs te verlagen. “Ik snap het eerlijk gezegd ook niet”, aldus nog schepen Grietje Goossens. “Er is wel een verschil tussen panden die te koop of die te huur staan. Veel (huur)panden zijn gewoon te groot en zouden baat hebben bij een opsplitsing in twee panden, maar dat brengt natuurlijk kosten met zich mee voor de eigenaar. Daarnaast wonen heel wat eigenaars nog vaak boven de winkel en dat werkt ook niet altijd in de kaart van een lagere huurprijs. Vaak berusten de eigenaars er gewoon in.”

Er zijn stemmen binnen het schepencollege die pleiten voor een hogere leegstandstaks, maar dat is geen oplossing, volgens Grietje Goossens. “Neen, de leegstandstaks zou nog dubbel zo hoog mogen zijn, dan nog zal het geen zoden aan de dijk brengen”, zegt ze. “We moeten gaan voor een totaaloplossing. Daarom richten we een werkgroep op waar alle spelers, van eigenaars en winkeliers tot de vastgoedsector, zullen in zetelen en samen zullen zoeken naar een oplossing. We hopen spoedig al een eerste keer samen te zitten, nog voor de zomer, om zo snel tot een oplossing te komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier