Langere treinen met Europese steun in Zeebrugge

© Yves Regaldi / Altopress
Redactie KW

Via de Connecting Europe Facility zullen drie Belgische spoorprojecten Europese steun genieten. Naast het project in Zeebrugge gaat het om de uitrusting van locomotieven met ETCS en het wegwerken van spoorovergangen op Europese corridors.

De drie Belgische spoorprojecten die CEF-steun genieten, maakten deel uit van een pakket van zeven projectaanvragen die met steun van de FOD Mobiliteit werden ingestuurd door de NMBS en Infrabel naar aanleiding van de projectoproep van de Europese Commissie eind vorig jaar.

Een eerste project heeft betrekking op de spoorweginfrastructuur in de haven van Zeebrugge. De haven maakt deel uit van de Rijn-Alpen-corridor die de Noordzeehavens via de Rijnvallei en Milaan verbindt met de haven van Genua. Het project moet de haven toelaten om extra lange goederentreinen tot 740 meter te kunnen ontvangen en daardoor het concurrentievermogen van het spoorvervoer te verhogen en een modal shift van de weg naar het spoor te bevorderen. Spoornetbeheerder Infrabel bouwt momenteel een nieuwe spoorbundel voor het spoorvervoer van de haven van Zeebrugge in Zwankendamme. De werken gingen vorige zomer van start. De Europese steun voor dit project bedraagt 1,6 miljoen euro.

Overwegen weg

Op de corridors van het trans-Europese vervoernet dat door ons land lopen, zullen in totaal twaalf overwegen verwijderd worden. Dit moet zorgen voor een verhoging van de capaciteit van het Europese en nationale spoornet en een daling van het aantal ongevallen aan overwegen. Aan de gesloten overwegen wordt vervangingsinfrastructuur aangelegd. Hiervoor trekt de Europese Commissie 7,1 miljoen euro uit.

Spoorwegmaatschappij NMBS wil tegen eind 2023 alle treinen uitrusten met het European Train Control System (ETCS). Dit moet bijdragen aan een veiliger spoorverkeer. Bovendien wordt met het ETCS het grensoverschrijdende spoorverkeer verbeterd. In totaal worden 106 elektrische motorrijtuigen met het systeem uitgerust. Hier bedraagt de Europese steun 13,2 miljoen euro.

(FN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier