Landbouwers uit Knokke-Heist trekken aan alarmbel na aanhoudende droogte

Gewezen dijkgraaf Jean Vandepitte. © DM
Redactie KW

De extreme droogte en de hitte blijven duren. Dat door het grote watertekort de situatie in Knokke-Heist zeer ernstig is, is duidelijk.

“Vooral bij ons, landbouwers, is er enorme ongerustheid. We staan aan het begin van een ernstige toestand. We moeten nu van dag tot dag evalueren en zelfs van uur tot uur. Maar voorlopig worden de woorden paniek of drama nog niet in de mond genomen”, aldus gewezen dijkgraaf Jean Vandepitte, die op het Knokse Hazengras al 56 jaar een landbouwbedrijf runt.

“De echte schade zal pas bij het oogsten aan het licht komen”

“Het klimaat wijzigt, maar het aantal liter neerslag per jaar verandert de laatste 20 jaar weinig of niet. We krijgen grotere en langere periodes van droogte en hevige neerslag“, stelt de landbouwer met een rijke ervaring, die samen met zijn zoon en zijn kleinzoon het bedrijf uitbaat. “Vorig jaar kende de landbouw in onze streek aanzienlijke schade door hevige neerslag. Nu houdt de droogte aan… Grote droogtes en neerslag bestonden vroeger ook. Het belang van goede grond die gezond voedsel voortbrengt, met respect voor het milieu en natuur, wordt nu te dikwijls over het hoofd gezien. Ze mogen niet vergooid worden aan ontpoldering of een golfterrein. Het klimaat is ontegensprekelijk aan het veranderen en moet goed in het oog gehouden worden. Wat me opvalt is dat vroeger, eens de temperatuur boven de 25 graden steeg, het onweerde. Dat is nu veel minder het geval.”

Toeristen gebruiken veel zoet water

“Aan de noordkant van de Oostkustpolder is er tot vandaag geen daling van de waterpeilen. Onze kleiachtige poldergrond houdt water langer vast. Bovendien wordt er gezuiverd rioolwater aan onze waterlopen toegevoegd. Een zeer goed initiatief van de vroegere Zwinpolder. Aan de kust komt in de weekends veel volk. Die toeristen gebruiken veel zoet water. Dat zoet water wordt gezuiverd door de rioolzuiveringsstations en wordt nadien aan onze waterlopen toegevoegd. We krijgen ook extra water via de Damse vaart waar we enkele aftappunten tellen.”

Maar de schade neemt ook hier dagelijks toe. “Hoe hoog de schade oploopt? Ik was jarenlang voorzitter van de schattingscommissie. Cijfers liggen moeilijk. De landbouwer moet sowieso leven met een kleine winst. Door de droogte en de hitte zijn er hier voorlopig nog geen drama’s, maar de financiële bezorgdheid stijgt. Laat ons stellen dat we hier in onze hoek nog niet over rampen spreken, wel over een vermindering van opbrengsten. De echte schade zal pas bij het oogsten aan het licht komen. Over een maand kunnen we een meer exacte balans opmaken. Gewassen zijn trouwens bijzonder weerbaar. Een blad kan zich enorm herstellen na droogte. Bij een tekort aan water maakt de plant veel wortel en zoekt de plant in de diepte naar vocht. Tarwe gaat nu water halen tot op 120 cm diepte.”

Vlasteelt is grotendeels mislukt

“Dat er straks mogelijk nog een deel van de oogst wordt gered, is goed mogelijk. Maar de gewassenschade is sterk aan het toenemen. De vlasteelt is grotendeels mislukt. Er blijven uiterst weinig percelen die nog iets beteken. De ajuinteelt is de volgende die onder dreiging komt. Door de aanhoudende hitte zal de ajuin opschieten in de plaats van knolvormig te worden. Het gevolg is weinig opbrengst en kleine uien.”

“De ajuinteelt is de volgende die onder dreiging komt”

“Ook de graangewassen komen in noodrijping, met een daling van de opbrengt als gevolg. Nu is er reeds te weinig stro en hooi voor de dieren. De vroege aardappelen zullen een veel lagere opbrengst hebben. Voor de late aardappelen voor de bewaring kan het nog goedkomen. De suikerbietopkomst is vrij slecht en ook het maïs komt op de mindere gronden in de verdrukking.”

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier