Laatste vijf jaar bijna 2.000 jobs extra in Oostendse industrie

© BELGA
Redactie KW

Dat blijkt uit een telling die voor het eerst alle bedrijven op alle Oostendse industriezones in kaart brengt. Titelvoerend schepen van Middenstand en Werk Johan Vande Lanotte (sp.a) presenteerde woensdag de cijfers.

Het aantal werknemers op een Oostendse industriezone stijgt jaar op jaar. Van ongeveer 5.000 mensen een vijftal jaar geleden tot 6.752 in 2013. Dat zijn er 131 meer dan het jaar voordien, al moet er rekening worden gehouden dat de zone Zandvoordestraat voor het eerst werd opgenomen in de telling.

Vande Lanotte is positief gestemd over de toekomst, want dit jaar en volgend jaar krijgt bijna elke industriezone, dat zijn er een vijftal, minstens een nieuw bedrijf bij of zit een bestaand bedrijf in een uitbreidingsfase. Cijfers wijzen uit dat er nog een groeipotentieel is voor ongeveer 1.700 extra werknemers.

Zoektocht naar nieuwe terreinen

De titelvoerend schepen merkt wel op dat er, gezien de lopende onderhandelingen met kandidaten, binnenkort extra bedrijventerrein nodig is, wat niet gemakkelijk is in de kuststad. Samen met de West-Vlaamse Intercommunale wordt nu al werk gemaakt van een zoektocht naar nieuwe terreinen.

Opvallend is dat, ondanks de goede cijfers, de werkloosheid momenteel rond de 12,5 procent bengelt. “Een flink pak hoger dan enkele jaren geleden, ondanks het feit dat de werkgelegenheid niet gedaald is. Een belangrijke reden is dat heel wat werklozen zich vestigen in een stedelijk gebied. Oostende is een kleine stad, maar met fenomenen van een grootstad”, aldus Vande Lanotte.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier