Laatste fase van sluiting JTI-Gryson in Wervik gaat in

Redactie KW

Exact drie jaar na de aankondiging van de sluiting van tabakswarenproducent JTI-Gryson in Wervik gaat nu de laatste fase in. De komende negen maanden zullen stapsgewijs de laatste honderd werknemers het verblijf moeten verlaten. JTI verhuist de productie naar Polen.

In 2012 nam JTI het bedrijf Gryson over. Amper twee jaar later, op 7 oktober 2014, kondigde de multinational de sluiting aan van het bedrijf. Op 30 juni 2018 sluit men finaal de deuren. Het bedrijf stond door die vroege aankondiging wel voor een zware opdracht, want ze moesten het personeel in eigen huis houden om de productie draaiende te houden. “Vanaf dag één zijn we het gesprek aangegaan met de vakbonden. Drie maanden later was er een akkoord over een sociaal plan“, aldus Gryson-woordvoerder Jeroen Dhanens. “We hebben stevige inspanningen gedaan. Met onder meer een financieel pakket dat 60 tot 80 procent verder gaat dan wat de Wet-Renault vraagt, weliswaar met de voorwaarde dat het personeel het pakket krijgt op de dag van de sluiting.”

Records gebroken

Er is ook sterk ingezet op outplacement. Zo ging JTI samen met het personeel andere bedrijven bezoeken, organiseerden ze een jobbeurs voor de tijdelijke werknemers en bood het bedrijf opleidingen aan zodat het personeel hun competenties konden bijschaven voor hun verdere loopbaan. “Opvallend is dat het bedrijf de voorbije jaren nog productierecords brak“, zegt HR-manager Evelien Vanden Brande. Het bedrijf telde in 2016 zelfs nog 240 medewerkers, vast en tijdelijk, wat ook een record was. Maar nu gaat er nieuwe fase in. Tijdens de zomer verlieten al 13 mensen het bedrijf, de komende maanden nog eens ruim vijftig en in de loop van 2018 verlaten de resterende 43 personeelsleden de vloer. Een kwart van alle personeelsleden is nu al zeker van een nieuwe job.

Wat er moet gebeuren met de gebouwen is nog onduidelijk. JTI zal een vastgoedspecialist onder de arm nemen voor de verkoop van de site van 35.000m². Het bedrijf ging ook in gesprek met tabakstelers in de buurt en gaf hen advies over de huidige marktomstandigheden en welke soort de telers het best planten in de toekomst. JTI nam 120 ton af van lokale telers, op een totale tabaksverwerking van 6.000 ton per jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier