Kusttoerisme noteert goeie cijfers voor 2015

© BELGA
Redactie KW

Dat blijkt uit de Kustmonitor van het provinciebedrijf Westtoer. Die verzamelt cijfers over hetdag- en verblijfstoerisme aan de kust.

Ondanks het wisselvallig weer was 2015 een goed jaar voor het kusttoerisme. “Zowel het dagtoerisme als het verblijfstoerisme hebben hele jaar door prima cijfers genoteerd,” aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. “December was een sterke maand voor het dagtoerisme. Hotels en vakantiewoningen doen het vooral goed van april tot september. Ook in 2016 blijven kwaliteit en ‘vier seizoenen’ belangrijke thema’s.”

Ruim 17 miljoen dagtoeristen

In 2015 hebben 17,7 miljoen dagtoeristen de kust gekozen als bestemming voor een daguitstap. Dat is 1 procent meer dan in 2014. Vooral in de maanden augustus en december kozen opvallend meer dagtoeristen voor de kust. Extreme topdagen met 220.000 dagtoeristen en meer waren er niet. 2015 was dan wel een zonnig jaar, maar ook een jaar met opvallend veel regendagen aan de kust.

Vakantiewoningen

In 2015 noteerden de verhuurkantoren een procent meer boekingen dan in 2014. Augustus blijft de belangrijkste maand. De maand mei, met de verlengde weekends, kende een sterke stijging. Het aantal boekingen van vakantiewoningen door Vlamingen stagneerde in 2015, terwijl meer Walen (+2%) een vakantiewoning boekten aan de kust. Bij de Vlamingen blijven juli en augustus de belangrijkste maanden, gevolgd door juni en september. Voor de Franstalige Belgen is april door de paasvakantie bijna even belangrijk als juli.

Kusttoerisme noteert goeie cijfers voor 2015
© BELGA

Ook buiten de zomer halen kusthotels een goede bezetting. Bij de kusthotels blijft augustus de maand met de hoogste bezettingsgraad. Gemiddeld was de bezetting meer dan 80 procent op maandbasis. Maar ook buiten de zomermaanden haalden de kusthotels van april tot september een goede bezetting. Tijdens het paasweekend of de verlengde weekends in mei was de dagbezetting zelfs bij de 90 procent.

Jeugdlogies en vakantieparken

Bij de jeugdlogies bleven 3 procent meer toeristen overnachten dan in 2014. Bij de vakantieparken en -centra stegen de overnachtingen met 6 procent in 2015. Dankzij de goede zomermaanden noteerden de kustcampings evenveel overnachtingen als in 2014.

Meer bezoekers dankzij nieuwe attracties

De kustmonitor toonde ook een toename bij de bezoekers aan kustattracties. Enkele nieuwe spelers, zoals Plopsaqua in De Panne en Westfront in Nieuwpoort, zorgen voor een grotere aantrekkingskracht van de Kust bij zowel dag- als verblijfstoeristen.