Krapte op de arbeidsmarkt het grootst in West-Vlaanderen

Redactie KW

De krapte op de arbeidsmarkt, uitgedrukt in aantal niet-werkende werkzoekenden per openstaande vacature bij de VDAB, was in 2017 het grootste in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit berekeningen door het Leuvense Steunpunt Werk.

De vermelde spanningsratio tussen werkzoekenden en vacatures daalt sinds enkele jaren, maar het meest is dat het geval in Limburg. Het aantal niet-werkende werkzoekenden per openstaande vacature daalde er van 16,4 in 2014 tot 7,7 vorig jaar, als gevolg van minder werkzoekenden en een forse toename van het aantal vacatures. Ook in West-Vlaanderen was er sprake van een halvering, van 8,1 tot 4,2. Onze provincie stak daarmee Vlaams-Brabant (7,3 in 2014) voorbij als de meest krappe arbeidsmarkt.

Uit de studie van het Steunpunt Werk blijkt voorts een grote verscheidenheid aan type arbeidsmarkten op lokaal vlak. De Vlaamse gemeenten worden opgedeeld in vier clusters. In de ene cluster met 118 vooral kleine en middelgrote gemeenten is er sprake van een ontspannen lokale arbeidsmarkt met lage spanningsratio (13,8) en beperkt percentage knelpuntvacatures (14,8 procent). In een andere cluster met 25 gemeenten, waaronder heel wat centrumsteden, is er sprake van een hoge spanningsratio (3,8), groot aantal knelpuntvacatures (19 procent) en jobs per 100 inwoners (120,5).

Dat er desondanks sprake is van hoge werkloosheid (7,4 procent) duidt volgens het Steunpunt op een ‘mismatch’ tussen de kwalificaties van werkzoekenden en de gevraagde jobprofielen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier