Kortrijks crematorium wil nog dit jaar een kwart meer crematies en denkt aan tweede vestiging

Foto a-LOO © FOTO LOO
Axel Vandenheede

Het Kortrijkse crematorium Uitzicht hoopt tegen eind september de toestemming te krijgen om per jaar 4.000 crematies uit te voeren.

Nu zijn er dat bijna 1.000 minder. Stad Kortrijk onthoudt zich voorlopig van commentaar. “We wachten het milieu-effectenonderzoek af dat nu bezig is”, stelt schepen Bert Herrewyn.

Crematorium Uitzicht zit tegen zijn limiet aan wat betreft het aantal crematies. Daarom vroeg het bij de deputatie West-Vlaanderen een ‘wijziging van de bijzondere voorwaarden voor het exploiteren van een crematorium’ aan. “We hebben een vergunning om 3.065 crematies per jaar uit te voeren”, legt Jan Sabbe, directeur van Uitzicht, uit. “Maar de laatste jaren hinken we tegen dat maximum aan. Vorig jaar hebben we het aantal crematies zelfs resoluut moeten afremmen om de kaap van de 3.065 niet te overschrijden.”

“Om de komende tien, vijftien jaar safe te zitten heeft Psilon, de intergemeentelijke vereniging voor crematoriumbeheer in Zuid-West-Vlaanderen, voor Uitzicht een aanpassing gevraagd van de milieuvergunning. In België blijft het aantal crematies stijgen en Vlaanderen is in dat opzicht de sterkste stijger. Nu al bedraagt hier het aandeel van crematies in de uitvaarten 70 procent.”

Er zijn geen fysieke aanpassingen nodig. Uitzicht heeft nu al voldoende technische capaciteit om 4.000 crematies per jaar te doen

Voor alle duidelijkheid: Psilon vroeg bij de provincie een aanpassing van de milieuvergunning aan. Het gaat dus niet om een uitbreiding van Uitzicht. “Er zijn geen fysieke aanpassingen nodig. Uitzicht heeft nu al voldoende technische capaciteit om 4.000 crematies per jaar te doen. Wel onderzoekt Psilon opportuniteiten om een tweede crematorium te bouwen. Op middellange termijn weliswaar. Er wordt voornamelijk in de richting van het gebied Wervik-Ieper-Veurne gekeken.”

De directeur hoopt dat Uitzicht tegen dit najaar weet waar het aan toe is. “Tot 20 mei loopt het openbaar onderzoek en we hopen dat de deputatie tegen eind september een uitspraak doet, zodat we dit jaar al safe zitten.”

Het crematorium stelt dat het de normen qua uitstoot niet overschrijdt, het actiecomité zegt het tegenovergestelde

Bij stad Kortrijk volgen ze dit dossier alvast met argusogen. Vorige zomer zag het stadsbestuur er geen graten in om het aantal toegestane crematies op te trekken, nu klinkt het enigszins anders. “De situatie is veranderd”, vertelt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A). “Stad Kortrijk heeft een milieu-effectenrapport besteld en de studie loopt momenteel. De actiegroep Samen Sterk werd hierbij trouwens betrokken. Op het moment dat we een advies zullen moeten formuleren over die milieuvergunningsaanvraag van Psilon, zullen we de resultaten van dat MER in ons bezit hebben. De resultaten zullen voor ons bepalend zijn wat betreft ons advies aan de provincie.”

Illegale situatie

“Dat MER wordt heel belangrijk”, aldus nog de schepen. “Het crematorium stelt dat het de normen qua uitstoot niet overschrijdt, het actiecomité zegt het tegenovergestelde. Dat rapport zal duidelijkheid scheppen en kan meteen resulteren in een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan voor dat gebied. Het crematorium bevindt zich in theorie in een illegale situatie (het ligt in woonuitbreidingsgebied, red.) en dat zorgt voor een rechtsonzekerheid. Aan dit alles kan straks een einde komen.”

(AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier