Kortrijk Zaait vult (deels) de gaten in de winkelstraten op

Axel Vandenheede

Is Kortrijk Zaait een succes? Het stadsbestuur zegt volmondig ja. De helft van de zestig leegstaande panden kreeg een invulling. Unizo Kortrijk vraagt extra begeleiding voor de starters. Toch wil schepen Rudolf Scherpereel een hogere leegstandsheffing. “We onderzoeken nu hoe we dat kunnen realiseren.”

Chantal Verniest (strikjeszaak Bowking) en Christophe Joye (speelgoed Fairplace) zijn de initiatiefnemers van feelgoodwinkel Oes op de hoek van de Grote Kring en de Steenpoort. Die winkel kwam er door het initiatief Kortrijk Zaait. “Chantal en ik waren al enkele jaren op zoek naar een pand om samen iets te doen in Kortrijk“, vertelt Christophe. “Door Kortrijk Zaait konden we onze droom realiseren.”

“Oes ging in oktober 2017 open en draait enorm goed. We hebben plaats voor 12 tot 18 standjes van handelaars die hier hun waren kunnen verkopen, maar dat is niet genoeg. We hebben intussen een lange wachtlijst van mensen die hier ook hun producten willen tentoonstellen en verkopen. Jammer dat het contract in oktober afloopt. Al hebben we wel al met de eigenaar kunnen afspreken dat we het tot eind dit jaar kunnen verlengen. We beseffen dat we daarna niet zullen kunnen blijven.”

Vinyl

Bruno Sortino van Kortom kwam via Kortrijk Zaait op het Overbekeplein terecht. “Ik heb het eerste jaar het pand gehuurd aan 350 euro per maand, dankzij Kortrijk Zaait“, vertelt hij. “Begin dit jaar besloot ik om hier te blijven. Om verschillende redenen: ik ben eigenlijk verliefd op dit plein – toen ik nog school liep, was ik hier na de les vaak te vinden – en ik heb ook fors in het pand geïnvesteerd. Bovendien geloof ik in het Overbekeplein. Ik verkoop vinylplaten en de mensen komen daarvoor graag naar hier. Wel zouden er hier nog meer leuke zaken mogen bijkomen, zodat het een bruisende plek wordt.”

Meer onderzoek nodig

Kortrijk Zaait werd gelanceerd in februari 2014. Het concept houdt in dat een ondernemer een handelspand zes tot twaalf maanden kan huren aan een sterk verminderde prijs (tussen de 400 en 1.200 euro per maand). Dit om de leegstand tegen te gaan. In 4,5 jaar sloot Onderneem in Kortrijk (nieuwe naam voor de cel economie van de stad, red.) 60 contracten af. “Momenteel lopen er nog vijf contracten”, aldus schepen van Lokale Economie Rudolf Scherpereel (N-VA). “Twaalf van die 60 werden omgezet in reguliere handelscontracten of in een aankoop van het handelspand. En 29 panden werden na de Kortrijk Zaait-periode verhuurd of verkocht aan iemand anders.”

Unizo Kortrijk is enerzijds tevreden dat stad Kortrijk een concept als Kortrijk Zaait lanceerde, maar stelt dat het beter kan. “We drongen er al verschillende keren op aan om te onderzoeken waarom een ondernemer na een jaar stopt“, aldus Mattijs Baekelant. “Dat kan veel interessante informatie opleveren. Zijn de kosten te hoog? Is het pand niet bereikbaar genoeg? Is er te veel concurrentie? Zo zou het stadsbestuur een volwaardig handelsplan kunnen opmaken. Ook belangrijk is dat de ondernemers binnen Kortrijk Zaait de nodige begeleiding krijgen. Het is bewezen dat zij dan meer kans op slagen hebben.”

“Het belangrijkste is dat we via Kortrijk Zaait ondernemers een kans geven om zich te ontwikkelen”, pikt Rudolf Scherpereel in. “Ook eigenaars van handelspanden halen er voordeel uit: ze riskeren geen leegstandsheffing, ze krijgen een vergoeding, hun pand wordt opgeknapt en verwarmd… En als de ondernemer in kwestie succesvol wordt, dan is de kans groot dat zij of hij op dat adres blijft en een handelsovereenkomst afsluit. Het is dus een win-winsituatie.”

Pop-up

Het pop-uppand in de Sionstraat 8 kent minder succes. Wouter Lecluyse: “Er waren al twee geïnteresseerden, maar de ene haakte af omdat hij een andere opportuniteit had en de andere liet niets meer van zich horen. We hebben er wel goede hoop op dat we binnenkort wel iemand verwelkomen voor minstens één maand en maximum drie maanden.”

Schepen wil hogere belasting op leegstaande handelspanden

De leegstandsheffing voor handelspanden in Kortrijk – 150 euro per lopende meter, maal het aantal bouwlagen – wordt wellicht herzien. “We willen die belasting optrekken“, aldus nog de schepen. “We merken wel dat sommige eigenaars het nog altijd niet erg vinden om leegstandsbelasting te betalen. Bovendien is een leegstand van handelspanden niet zo gemakkelijk vast te stellen: een pand moet minstens één jaar continu leeg staan.” De schepen benadrukt daarbij dat er strenge criteria gelden wat betreft leegstand. “Er moet in het pand een fysieke winkel aanwezig zijn. Met andere woorden: een etalage inrichten is niet voldoende. Dan betaal je ook een belasting.” Momenteel onderzoekt de cel economie of een hogere leegstandsheffing mogelijk is en wanneer die kan ingevoerd worden. (AXV)

Kortrijk Zaait vult (deels) de gaten in de winkelstraten op

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier