Kortrijk bekroond als één van de UNESCO Creative Cities Network

Kortrijk hoort nu tot een netwerk van innovatieve steden. © Guadalajara Government
Redactie KW

Kortrijk werd door UNESCO geselecteerd op het domein ‘design’ en is de eerste Belgische stad in dit selecte groepje met steden als Berlijn, Helsinki en Shanghai.

Kortrijk diende half juni 2017 een aanvraag in tot lidmaatschap van het UNESCO Creative Cities Network (UCCN) in het domein van design. Het UCCN dat in 2004 werd gelanceerd, bestaat op vandaag uit een wereldwijd netwerk van 116 steden die creativiteit gebruiken als hefboom voor duurzame ontwikkeling.

Het UCCN omvat zeven domeinen, van literatuur over muziek tot design. Tot het netwerk behoren wereldsteden als Sydney, Beijing, Seoul en Singapore. In het domein van design komt Kortrijk naast steden als Shanghai, Helsinki en Berlijn te staan. In Europa horen er 9 steden tot het design-domein. In België is Kortrijk daarbij de eerste stad.

“Het positieve antwoord van UNESCO zet Kortrijk meteen internationaal op de kaart als creatieve stad, wat het ‘trots-op-mijn-stad’ gevoel bij de Kortrijkzanen alleen maar kan versterken,” luidt het bij Designregio Kortrijk en de stad zelf. “De erkenning opent voor de stad en haar partners meteen ook een heel netwerk van innovatieve steden.”

(mlt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier