Kortemark krijgt groen licht voor tien hectares regionaal bedrijventerrein

Redactie KW

De Vlaamse regering heeft het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Staatsbaan in Kortemark goedgekeurd. Dat meldt Fanny Depijpere van de provincie West-Vlaanderen maandag.

Met de goedkeuring van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan kan de gemeente Kortemark op korte termijn tien hectares regionaal bedrijventerrein ontwikkelen voor bedrijven met een oppervlakte groter dan 5.000 vierkante meter. Het terrein ligt tussen het woonwerklint aan de Staatsbaan en de steenbakkerij van het bedrijf Wienerberger.

Daarnaast wordt ook werk gemaakt van een groene buffer tussen het nieuwe bedrijventerrein en het woonwerklint. Het bedrijventerrein zal ontsloten worden via de Staatsbaan, ter hoogte van de ontsluiting van Zuiderpark.

Vervolgens werd een nieuwe ontsluitingsweg voor het bedrijf Verduyn nv als afzonderlijke zone opgenomen in het PRUP. Zo moet het vrachtverkeer van het bedrijf Verduyn naar de Staatsbaan niet meer via de Amersveldestraat en haar woningen, maar via de nieuwe weg.

Kortemark krijgt groen licht voor tien hectares regionaal bedrijventerrein

Licht gewijzigde versie van het oorspronkelijke PRUP

Het PRUP werd licht gewijzigd, nadat de Vlaamse Regering het oorspronkelijke plan afkeurde. De Vlaamse Regering oordeelde dat de inname van 8 hectare agrarisch gebied en de ruimtelijke afweging om op die plek een regionaal bedrijventerrein te voorzien onvoldoende gemotiveerd waren. Voorts vroeg de Vlaamse Regering grotere garanties over de nieuwe ontsluiting van het bedrijf Verduyn.

De Provincie voegde een bijkomende motivering omtrent de visievorming van de Provincie op vlak van bedrijventerreinen toe en voorzag in een nieuwe ontsluitingsweg voor Verduyn nv.

Ook aanpassingen mogelijk op langere termijn

Naargelang de verdere ontginning maakt het plan het ook mogelijk om de nieuwe weg te verleggen. Op langere termijn is er nog eens 20 hectares regionaal bedrijventerrein voorzien na de ontginningsactiviteiten.

(FJA)