Koopzondagen in Kortrijk vanaf oktober

Redactie KW

Federaal minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR) erkent Kortrijk als toeristisch centrum.

Net voor de krokusvakantie interpelleerde Roel Deseyn (CD&V) tijdens het vragenuurtje in de Kamer de minister over de erkenning van Kortrijk. In haar antwoord bevestigde de MR-politica dat ook haar administratie de goedkeuring geeft. Eerder al gaf het kabinet van minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) al positief advies. Intussen stond de beslissing van Laruelle al in het Staatsblad.

“Het is de normaalste zaak van de wereld dat we die erkenning kregen”, aldus schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA). “We hebben veel tijd en energie gestoken in dit dossier. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat we al in april gingen beginnen, maar gezien de vertraging starten we in de praktijk in oktober. In september is er ook al eentje, maar die kadert in de braderie.”

De eerste zondag van oktober staat in het teken van Steps Shopping Day, in november wellicht in het teken van sinterklaas. “De eerste zondag van december zal dan kaderen in Winter in Kortrijk en in Super Saturday”, besluit de schepen.

Wurgcontracten

Roel Deseyn is alvast niet onder de indruk. “Ikzelf blijf tegenstander van invoering van koopzondagen omdat dit het sociale weefsel in onze regio onder druk zet. Uitgezonderd gelegenheidsshoppers, waarbij de opmerking dient gemaakt dat een euro slechts één keer kan worden uitgegeven, en de grote winkelketens, die wurgcontracten met boeteclausules en winstmaximalisatie hanteren, heeft hier niemand baat bij. Komt daarbij dat De Coninck zelf, die tijdens de tussenkomst in het halfrond zat en meermaals haar ongenoegen toonde, blijkbaar erg verveeld zit met het dossier: haar partijtop had zich eerder tegenstander verklaard van werken op zondag.” (AXV-foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier