Knolgewas uit de Andes wordt voortaan ook in West-Vlaamse bodem geteeld

Landbouwers Katrien Quaghebeur en Rik Notebaert met yacons. © MD
Redactie KW

De REO Veiling breidde woensdag het productassortiment uit met yacon, ook wel Boliviaanse zonnewortel of grondappel genoemd.

Het knolgewas is van origine uit de Andes, maar wordt vanaf heden ook op West-Vlaamse bodem geteeld. Een erg breed smakenpalet kenmerkt yacon.

REO producent Katrien Quaghebeur uit Poperinge zorgde voor de primeurverkoop op de REO Veiling. Ze voerde 160 kg aan. “Het idee om yacon te telen kwam in feite van TACO (TeeltAdviesCoöperatie). Volgens TACO is yacon een product met erg veel potentieel en groeimarge. Onder begeleiding van de REO Veiling en PCG Kruishoutem zijn we op 25 april van dit jaar gestart met de teelt van yacon”, vertelt Katrien. “Yacon is een exotisch product waardoor het vorstgevoelig is. De eerste maand van het teeltproces wordt het product onder bescherming in potten gekweekt, waarna het wordt overgeplant op het veld om na zes maanden geoogst te worden. De oogst gebeurt op een artisanale manier. De scheuten van yacon zijn kwetsbaar waardoor ze handmatig geoogst moet worden om productbeschadiging te voorkomen. Het gaat inderdaad over een arbeidsintensief productieproces. Normaal duurt de oogstperiode van oktober tot november. Door de droogte wordt yacon, net als verschillende andere teelten, dit jaar wat later geoogst.”

Knolgewas uit de Andes wordt voortaan ook in West-Vlaamse bodem geteeld

Yacon bezit meerdere gezonde kwaliteiten voor de consument. Door hun hoog gehalte aan inuline (fructanen) zorgen de knollen voor een constante bloedsuikerwaarde. Dit maakt de knol een interessant product voor mensen met suikerziekte. Het heeft bovendien een lange bewaartijd van ongeveer zes maanden en telt weinig calorieën.

Het knolgewas kan in de keuken veelzijdig worden gebruikt en bevat een intrigerend smakenpalet naargelang zijn bereidingswijze. Rauw gesneden smaakt het verrassend fris. Het geperste sap heeft daartegenover een zoete meloenachtige smaak. Als het product gekookt wordt, is de knol smeuïg zacht met een lichte kanstanjesmaak. Eet je de knollen in een gedroogde vorm, dan is er een bananentoets terug te vinden. Ten slotte krijgt het ingekookt tot een siroop een sterke unieke zoetsmaak, terwijl frituren in een deegomhulsel voor een rozijnachtige smaak zorgt.

Verdigro uit Roeselare weet de productkwaliteiten van het exotische product naar waarde te schatten. De REO koper plaatste de eerste druk bij de primeurverkoop van vandaag. Daarbij werden 2 kisten van telkens 5 kg geveild tegen 3,34 euro per kg. De commerciële interesse voor het bijzondere knolgewas was zodanig groot, dat de verkoopprijs daarna nog enkele eurocenten steeg op de veilingklok.

Knolgewas uit de Andes wordt voortaan ook in West-Vlaamse bodem geteeld

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier